Szeged és környéke

2013.09.30. 21:56

Gyümölcskereskedő építhet kalandparkot a vadasparkban

Szeged - Egy zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cég építhet kalandparkot a Szegedi Vadaspark védett kocsányostölgy-erdejében. Ez lehet a harmadik a városban – az Eko-parkban már működik, a Laposon jövőre nyílik. Makón és Vásárhely mellett is van már kalandpark, Szentesen épül.

Munkatársunktól

A Szegedi Vadasparkban építheti meg a Paprikakert TÉSZ Kft. a KalandZoo elnevezésű kalandparkját. A Békés megyei Pusztaottlakára bejegyzett cég 47 ezer négyzetméter erdős részt hasítana ki és kerítene körbe a vadasparkban. A hatvanéves kocsányos tölgyerdő helyi védettségű természetvédelmi terület. Itt nyílna meg a közeljövőben a KalandZoo, melyet a szerződés szerint 15 évig, 2028-ig működtethetne a Paprikakert TÉSZ Kft. A beruházás megvalósulását támogatta az önkormányzat környezetvédelmi bizottsága és a szegedi városi közgyűlés is.

A Szegedi Vadaspark folyamatosan bővíti szolgáltatásait. A nyáron a Titan Project’s House Kft. hozott létre Flamingó néven interaktív tájékoztató rendszert az intézmény területén, 500 négyzetméteren. A vállalkozás 185 millió forint támogatást nyert a projektre a Dél-alföldi Operatív Programból. A szegedi cég a fenti területért évi 7,8 millió forint bérleti díjat fizet a vadasparknak.

Vásárhely közelében egyebek mellett akadálypályán kalandozhatnak a gyerekek. Fotó: Frank Yvette

Vásárhely közelében egyebek mellett akadálypályán kalandozhatnak a gyerekek.
Fotó: Frank Yvette

A Titan Project’s House Kft. onnan lehet ismerős az olvasónak, hogy tulajdonosa és ügyvezetője, [namelink name="Vahl Rezső"], ahogy azt májusban megírtuk, két trafikkoncessziót is nyert Szegeden. De Vahl Rezső cége adja ki a Szegedi Szóda című újságot is, amely kérlelhetetlen a szocialista városvezetéssel.

Makón és Vásárhely mellett van, Szentesen épül

Még 2011 nyarán adták át a Maros Kalandpartot, ahol többek között 4 méter magasan 29 feladatból álló kötélpályát építettek. A Maros felett kifeszített drótkötélpálya, a 18 méteres inga, a lombkoronasétány, a 18 méter magas torony és a 40 méteres csúszda áprilistól október közepéig tart nyitva, a felnőttpályán 1400 forintot, a gyereken 500 forintot kérnek. Vásárhely közelében idén nyitott meg a Sun City Szabadidő és Vízisport Centrum, ahol májustól október végéig extrém vízi sportokat űzhetnek a látogatók. A gyerekeknek és az idősebbeknek kötélpálya, akadálypálya is van. A családi belépő (2 felnőtt és 2 gyerek számára) 6000 forint. Mártélyon is található egy kalandparknak nevezett különleges játszótér, ahol egy 20 méteres drótkötélpálya, tibeti függőhíd, mászófal, mászóháló és kötélalagút várja a gyerekeket. Szentesen most épül a Kurca-part kalandpark közel 400 millió forintból. 13 látványeleme lesz, közöttük 50 akadályos kötélpályával, profiknak kialakított akadálypályával, többszintes tiroli csúszdával, a paintball-, airsoft-, fúvócső- és íjászpályával, 15 méter magas óriáshintával.

Most újabb elemmel, egy kalandparkkal bővülhet a vadaspark szolgáltatása, amelynek építőjét nyílt pályázaton választották ki. A nyertes, a Paprikakert Termelői Értékesítő Kft. fő tevékenysége a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, de tevékenységei között szerepel egyebek mellett a vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység, vendéglátás és munkaerő-kölcsönzés is.

– Jelenleg nem használjuk a 47 ezer négyzetméteres erdős területet vadasparki állatok bemutatására – mondta érdeklődésünkre [namelink name="Veprik Róbert"], aki a kalandparktól látogatószám- és bevételnövekedést vár. A Szegedi Vadaspark igazgatója hangsúlyozta: nem sérülhet a kocsányostölgy-erdő, nem sérülhetnek az állat-, környezet- és természetvédelmi érdekek a kalandpark megépítésével és üzemeltetésével. A szerződés szerint a Paprikakert TÉSZ Kft. évi 6 millió (havi 500 ezer) forint bérleti díjat fizet a vadasparknak a területért. – A bérlő a kalandpark jegybevételéből jutalékot köteles fizetni a vadasparknak. Amennyiben a jutalék összege meghaladja a területi bérleti díj havi 500 ezer forintos összegét, úgy csak jutalékot köteles fizetni a cég – mondta Veprik Róbert. Hogy mennyi a jutalék? Az aktuális vadasparki belépőjegy árának 75 százaléka. Az igazgató elmondta, a kalandparkba megváltott jeggyel ingyen látogatható a vadaspark. – A felnőtt vadasparki belépő 1600 forintba kerül. Tegyük fel, hogy ez a kalandparki belépővel együtt 3200 forintba kerül majd. Ilyenkor a vadaspark az 1600 forint 75 százalékát, 1200 forintot kap jutalékként – magyarázta az igazgató.

Megtudtuk, mivel a pályáztatás és az engedélyeztetési eljárás elhúzódott, várhatóan 2014. május 31-re módosítja a határidőt a városi közgyűlés. Úgy tudjuk, a Paprikakert TÉSZ Kft. több mint 200 millió forint támogatást nyert a KalandZoo kialakítására a Dél-alföldi Operatív Programból.

A pusztaottlakai cégtől szerettük volna megtudni, mennyi uniós támogatást nyert a kalandparka, milyen játékok lesznek, mennyibe kerül a belépő, és mikor nyílik a KalandZoo, de lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.


Fideszes képviselő a Paprikakertben

A Paprikakert TÉSZ Kft. tagja volt a Magyar Iskolagyümölcs Kft.-nek, amely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által fenntartott iskolákba szállította volna a zöldséget és gyümölcsöt. A 9 milliárd forintos tendert azonban visszavonta a KLIK a botrány miatt. Az történt, hogy június 10-én jelent meg a pályázati felhívás a Közbeszerzési Értesítőben, a jelentkezési határidő június 13-án járt volna le. Irreálisak voltak a feltételek, amelyeknek a legtöbb termelő nem tudott megfelelni. A májusban bejegyzett Magyar Iskolagyümölcs Kft. már a közbeszerzés kiírása előtt megkereste a termelőket, 10 százalék ellenében dolgozzanak alvállalkozóként a cégnek. Az Opten adatai szerint a Paprikakert TÉSZ Kft.-ben jelenleg is tag [namelink name="Simonka György"] fideszes országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!