Szeged és környéke

2013.09.30. 22:56

Három utca, Kisfüstös központtal a Munkástelepen

Munkástelep - Mindössze három utcája van a közigazgatásilag Pusztaszerhez tartozó, de onnan három és fél kilométerre lévő Munkástelepnek. Nem meglepő módon munkások alapították, ma 162 lakója van.

Munkatársunktól

Kissé összezsúfolódva, de Munkástelep teljes lakossága felférne egy csuklós autóbuszra – a közigazgatásilag Pusztaszerhez tartozó faluban mindössze 162-en élnek.

– Ha nem bírok este elaludni, bárányok helyett mindig azt számolom össze, hogy hányan élnek a településen – mondta mosolyogva Babos József.


Babos Józseffel a Munkástelep szellemi központjában, az Árpád utca végén található Kisfüstös névre hallgató kocsmában találkoztunk. Az 56 éves férfi azt mondta: a kocsma évtizedek óta az itt élő emberek legfőbb találkozási pontja, ahol korábban az ÁFÉSZ üzemeltetett kisboltot. A kocsma mellett most is van egy vegyeskereskedés, az ivónak és a kisboltnak ugyanaz a tulajdonosa: még 162 emberre is megéri kocsmát üzemeltetni Munkástelepen.

[namelink name="Babos József"] büszkén mondta, hogy az ivót őt keresztelte el Kisfüstösnek, de hogy miért ez lett a neve, arra már nem emlékezett kristálytisztán.

Kutya jó dolguk van. A falubeliek fő találkozási pontja a Kisfüstös kocsma. Fotó: Schmidt Andrea

Kutya jó dolguk van. A falubeliek fő találkozási pontja a Kisfüstös kocsma.
Fotó: Schmidt Andrea

Mindenesetre amióta nem szabad a kocsmákban cigizni, a munkástelepiek is betartják a „dohányozni csak öt méterre a bejárattól lehet" felszólítást, bár elmondásuk szerint eddig még sosem ellenőrizte hatóság a munkástelepi komplexumot. A már kora reggel a kocsmában hörpintők elmondták: évekkel ezelőtt még rendszeresen rendeztek munkástelepi napokat, ma pedig minden hónap első szombatján komoly bulit tartanak az ivóban, ahol egyszer még élő zene is volt. Ha nincs zenész, a zenegép ontja magából a slágereket: egy számért ötven forintot kell bedobni. Ottjártunkkor az albumlista élén az LGT, a Korál és az Omega állt. A kocsmát látogatók bánata: a digitális átállás miatt már nincs tévé az ivóban; drágállta a set top box beszereltetését a tulajdonos. Otthon azonban mindenkinek van televíziója, Babos Józsefnek pedig internet-előfizetése is, egyszerre két szolgáltatótól.

A Pusztaszertől három és fél kilométerre lévő Munkástelepnek csak három utcája van: az Árpád, a Pacsirta és a Sólyom. A Sólyom utca korábban Erdei Ferenc utca volt, de a kommunistákhoz húzó parasztpárti politikus nevét a törvény szerint már nem viselheti utca hazánkban. A munkástelepiek szívesen hangoztatják, hogy azért lett Erdeiből Sólyom, mert Sólyom László volt köztársasági elnök 2010-ben Pusztaszer vendége volt. Sólyom akkori országjárásának – ahogy megírtuk – utolsó állomása volt a Kiskunsági Nemzeti Park és Pusztaszer; a politikus hazánk természeti kincseire hívta fel a figyelmet.

Mai csendélet az egykori pusztaszeri Munkástelepen. Fotó: Schmidt Andrea

Mai csendélet az egykori pusztaszeri Munkástelepen.
Fotó: Schmidt Andrea

A munkástelepiek nagyon szeretik három utcájukat, amely a tájvédelmi körzet szívében áll. Akikkel beszéltünk, azt mondták: a csend és a jó erős levegő miatt szeretnek itt élni. A buszjáratokkal is meg vannak elégedve: Szegedre munkanapokon tizenhárom járat indul Munkástelepről, míg hétvégenként öt. Kilenc általános iskolás lakó van, akik ezekkel a buszokkal utaznak be tanulni a városba.

A 63 éves [namelink name="Sándor Ilona"] Munkástelepen született, és ma is itt él. – Talán a 30-as években épültek fel itt az első viskók, amelyeket apáink húztak fel. A közeli tanyákon dolgoztak napszámban, de esténként saját házaikban hajtották álomra a fejüket. Mivel itt csak munkások éltek, ezért nevezték el ezt a részt Munkástelepnek – mesélte a nyugdíjas asszony. A környéken élőknek sokáig a téesz adott munkát, különféle zöldségeket szárítottak. Manapság a legtöbb munkástelepi nyugdíjas vagy leszázalékolt. Kevés a fiatal – ők főleg napszámos munkát végeznek a környékbeli falvakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!