Szeged és környéke

2013.09.04. 20:24

Nem bomba robbant, csak egy óriási faág zuhant le a Stefánián

Szeged - A Stefánián dolgozók azt hitték, bomba robbant, amikor kedd délelőtt hatalmas robajjal zuhant egy óriási faág a járdára. Szerencsére senki sem sérült meg. A szegedi faállomány karbantartására legalább 50 millió forintos városi támogatásra lenne szükségük a mostani 8 millió helyett a környezetgazdáknak.

Munkatársunktól

Kedden átlagosan óránként 25-35 kilométeres volt a szélsebesség a szegedi meteorológiai állomás adatai szerint. Ez elegendő volt ahhoz, hogy több helyre is riasszák a tűzoltókat leszakadt faágak miatt. Kedd délelőtt a Stefánia sétányon, közel a megyei főügyészséghez óriási faág szakadt le. Ez akkora robajjal zuhant a járdára, hogy a környéken dolgozók azt hitték, bomba robbant. Délután a Szent Ferenc utcában villanyvezetékre, este a Jósika utcában úttestre zuhant egy faág. Szerencsére egyik helyen sem sérült meg senki. [namelink name="Arany-Tóth Attila"] tűzoltó hadnagy, szóvivő tájékoztatása szerint a katasztrófavédők gyorsan a helyszínekre siettek, eltávolították a fák még veszélyes ágait, és szabaddá tették az utat.

Szegeden nem ritka, hogy hatalmas ágak zuhannak le, fák dőlnek ki az erős szélben. Tavaly júliusban például Újszegeden a Fésű utcában, öt éve pedig a szegedi Roosevelt téri halászcsárda teraszára zuhant egy közel 8 méteres, 3 mázsás juharfaág. De sokat cikkeztünk arról is 2008-ban, amikor egy tölgyfaóriás zuhant egy szegedi taxis autójára a Székely soron. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Ez utóbbi baleset után a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. harminc táblát helyezett ki a városban ezzel a szöveggel: „Viharos szél esetén a fa alatt tartózkodni életveszélyes!"

Közel százezres faállomány karbantartását végzik Szegeden a környezetgazdák. Makrai László ügyvezető nemrégiben beszámolót készített a város faállományáról. Ebből egyebek mellett kiderül, 2011 óta nem vágtak ki egészséges fát Szegeden. Rögtön megjegyzi, a tűzoltóság által kötelezett kivágások miatt is a céget marasztalta el a közvélemény. Jóllehet egy Űrhajós utcai, tarjáni fasor kivágást sikerült koronaalakítással megoldani, ennek a nyesésnek is óriási volt a lakossági visszhangja, vandál beavatkozással vádolták a társaságot.

Idén a faállomány karbantartását 7,9 millió forinttal támogatta a város, holott Makrai szerint a valós igény és a ráfordítás ennek az összegnek a 6-8-szorosa, amelyet nagyon nehéz saját erőből pótolniuk. A beszámolóban szerepel, hogy a Stefánián – ahol idén május 9-én szemlézték a fák állapotát a városüzemeltetési irodával – az elmúlt időszakban egy viharkárt szenvedett idős japánakácot és egy balesetveszélyes fát vágtak ki. Az ügyvezető megjegyzi, sajnos a Széchenyi téren és a város más részén is a tavalyi aszályos év súlyos károkat okozott a faállományban, ami a ritkább lombozatban és a korona szárazodásában nyilvánul meg. Egyes fákon a farontó gombák, taplófajok azt jelzik, sérült a fák vízgazdálkodása. Vélhetően ezek a növények pusztulását okozzák majd. Megemlíti még, hogy a közműépítések, -felújítások során több fa gyökerét is csonkolták, ami miatt szintén fákat kellett kivágni, mert balesetveszélyessé váltak. A beszámoló szerint a hárs és vadgesztenye fasorok évek óta pusztulnak Szegeden. Szerinte itt más fafajokat – kőris, ostorfa, csörgőfa, platán császárfa – kellene ültetni a kipusztultak helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!