Szeged és környéke

2013.09.18. 22:40

Petykó szegedi ingatlant kér a Vigadóért

Szeged – Petykó Zoltán önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra cserélné a Vigadót, amit júliusban vásárolt meg 35 millió forintért.

Delmagyar.hu

A szegedi városi közgyűlés pénzügyi bizottságának fideszes képviselői még júliusban úgy döntöttek, ne éljen az önkormányzat az elővásárlási jogával, és ne vegye meg 35 millió forintért az újszegedi Vigadót, amit korábban a magántulajdonos 110 millió forintért akart eladni a városnak. Így a Vigadó a budapesti Profit-Optima Kft. tulajdonába került, amelynek [namelink name="Petykó Zoltán"] volt NFÜ elnök az ügyvezetője és tulajdonosa, aki a [namelink name="Bartha László"] fideszes polgármester idején magánosított Szeged TV-nek is tulajdonosa volt. Botka László polgármester még júliusban felfüggesztette a pénzügyi bizottság döntésének végrehajtását azzal, hogy az ügyet a soron következő, szeptemberi közgyűlésre előterjeszti, bízva abban, hogy a fideszes képviselők a város érdekében fognak dönteni.

A delmagyar.hu Vigadó-dossziéja

Régi fényeket szeretne a Jobbik a Vigadóban
Botka felfüggesztette a Vigadó-ügyben hozott döntést
Nem lesz Szegedé a Vigadó
Ezek azok az épületek, ahol semmi se változik
Róka fogta csuka a ligetben: az újszegedi Vigadó
A szegedi Jobbik kinyitná a Vigadót
15 éve áll elhagyatottan az újszegedi Vigadó
Veszélyesnek tartják a vasoszlopokat a ligetben

A szeptember 20-i városi közgyűlés napirendjén azonban nem szerepel a Vigadó, nem készült előterjesztés az ügyben. - A döntésre jogosult pénzügyi bizottságban a Fidesz már leszavazta, hogy a Vigadó önkormányzati tulajdonba kerüljön, ráadásul a határidőből is kicsúszott a bizottság miatt az önkormányzat, így okafogyottá vált a közgyűlés elé vinni az ügyet, a Fidesz most sem szavazná meg a vásárlást - indokolta a delmagyar.hu-nak [namelink name="Solymos László"] alpolgármester, miért nem szerepel a pénteki testületi ülés napirendjén a Vigadó ügye. Az alpolgármester tudomása szerint egyébként is már folyamatban van az új tulajdonos tulajdonjogának bejegyzése a földhivatalnál.

Megkerestük Petykó Zoltánt, mi a terve a Vigadóval, milyen elképzelése van az újszegedi ingatlannal. Érdeklődésünkre azt mondta, "nem kíván interjút adni az ügyben", majd hozzátette, nyílt levelet küld [namelink name="Botka László"] polgármesternek, amit szívesen megoszt a Délmagyarországgal is.

"Az újszegedi Ligetben lévő Vigadó, cukrászda és tánckörönd egykor a szegediek kedvelt helye volt, ahová a belvárosból villamosvasút vezetett el a fasor között - írta a polgármesternek címzett nyílt levelében Petykó Zoltán. Így folytatja: - A Vigadó otthont adott többek között az első országos mezőgazdasági kiállításnak, illetőleg a híres Virágh testvérek által üzemeltetet cukrászdának is. Fénykorát 1960 és 1980 között élte.

Mára azonban semmi sem maradt Halmay Andor tervei alapján épült Vigadóból, Mayer Miklós főkertész által beültetett ezer rózsatőből, a Virágh testvérek által teremtett értékekből, de még a Berniztky József által tervezett vasbeton építményből sem. A cél nemes. Mint ismeretes, az általam képviselt gazdasági társaság adásvételi szerződéssel megvásárolta a szegediek által Vigadóként ismert ingatlant. Szegedi kötődésű polgárként az értékteremtés, az épített környezett védelme, a gyermekeink számára is élhető és szerethető Liget megteremtése a célom. Annak ellenére, hogy a város nem gyakorolta elővásárlási jogát, a szegedi és Szegedet szívügyüknek tekintő polgárok érdekében tiszteletben tartom polgármester úrnak a Vigadó megvásárlására irányuló szándékát, és a nemes cél érdekében tárgyalásokat kezdeményezek a Vigadó tulajdonjogának más Szeged város tulajdonát képező ingatlan tulajdonjogára való elcserélése tárgyában - közli levelében Petykó Zoltán. Szegedi kötődésű polgárként járok el - folytatja -, így tisztelettel kérem a személyhez fűződő jogaim tiszteletben tartását, közéleti jellegű kapcsolódások hivatkozásának mellőzését."

A Szegeden terjedő hírek szerint Petykó Zoltán önkormányzati tulajdonban lévő belvárosi ingatlanra cserélné a Vigadót, amit júliusban 35 millió forintért vásárolt meg.

A Polgármesteri Kabinet csütörtök délelőtt közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, ezt változtatás nélkül közöljük:

Meglepő, hogy Petykó Zoltán, a Fidesz kormány vezető tisztségviselője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nemrégiben távozott elnöke a nyilvánosság előtt kereste meg a várost és rövid két hónappal azután, hogy az előző tulajdonostól megvásárolta az újszegedi Vigadó területét, már nagy értékű csereingatlanokért hajlandó lenne megválni tőle.
Megerősítjük, hogy továbbra is szándékunkban áll a Vigadó területén a védett természeti környezetet helyreállítani, parkosítani – elővásárlási jogunkkal élve pedig azért nem tudtuk megakadályozni Petykó Zoltán tulajdonszerzését, mert a pénzügyi bizottság fideszes többsége ezt leszavazta.

Számunkra tehát ma is az egyetlen elfogadható ajánlat, ha a területet azon az áron – 35 millió forintért - vásárolhatjuk meg, amelyen két hónappal ezelőtt Petykó Zoltán jutott hozzá. Minden más egyértelműen telekspekuláció, amelyben az önkormányzat nem vehet részt.
Kíváncsian várjuk Petykó Zoltán válaszát és az ő tulajdonszerzését támogató fideszes képviselők véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!