Szeged és környéke

2013.10.17. 17:50

A pályaválasztás nem játék

Szeged – Huszonkét busszal utaztak a diákok az egész megyéből a szegedi IH Rendezvényközpontba, a 14. pályaválasztási napok nyitórendezvényére. 50 iskola és 8 cég standján adtak választ a kérdésre: hogyan tovább?

Fekete Klára

Király Viktóriát és Szécsi Juditot a cukrászszakma érdekli, de – noha nyolcadikosok – még nem tudják, merre és hogyan tovább. [namelink name="Barta Erik"], [namelink name="Katona Roland"] és [namelink name="Szabó Áron"] viszont már tudja: gimnáziumba mennének inkább. Hiányszakma kitanulásában egyikük sem gondolkodik.

Évek óta ugyanazok a hiányszakmák: a 2013–14-es listán a hegesztő, gépi forgácsoló éppúgy szerepel, mint a szociális gondozó és a női szabó. Van, amelyik inkább fiúnak, a másik lánynak való, de a lényeg: ha ezeket választják a mai 14 évesek, akkor szakmunkás-bizonyítvánnyal könnyebben találnak állást, mintha fodrásznak vagy autószerelőnek mennének.

A pályaválasztás nem játék. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A 14. pályaválasztási napok és vásár nyílt meg délelőtt Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, Találd ki magad! címmel. Ezúttal 3 szervezet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) fogott össze. A cél közös: segítik a 7–8. és 11–12. osztályba járókat abban, hogy jól dönthessenek a jövőjükről.

Családi nap szombaton

Az IH-ban ma és pénteken 17 óráig lehet információkat gyűjteni a mintegy 60 standnál – holnap kilenckor nyílnak a kapuk. Szombaton 10 és 15 óra között a szegedi Agóra „karriervárossá" alakul át, úgy rendezik be, hogy több szakmát a gyakorlatban is kipróbálhassanak a fiatalok. Erre a családi napra a szülőket is várják. Közel 700 diák nyüzsgött az IH-ban a kiállításon, a szervezők szerint az egész megyében, az üzemlátogatásokkal együtt, mintegy 5000 diákot is megmozgathatnak. Ma például Csongrád megyei diákokat busszal visznek el Kecskemétre, a Mercedeshez.

– A pályaválasztás nem játék, a diákoknak olyan döntést kell hozniuk, amely meghatározza a jövőjüket – ezzel a mondattal nyitotta meg a rendezvényt [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízott. A megnyitót követő sajtótájékoztatóján kifejtette: az új köznevelési törvény visszahozza a munka becsületét, az oktatást a vállalkozások igényeihez igazítják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy most egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány is. [namelink name="Bálint István"], a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese kiemelte: jelenleg az országban 190 ezren „se nem dolgoznak, se nem tanulnak", közülük 60 ezer a munkaügyi központokban is „látható". Ezt a helyzetet kellene javítani és megelőzni – mondta.

– Az új, duális szakképzési rendszerben fontos szerep jut a gyakorlati képzőhelyeknek – ezt [namelink name="Kőkuti Attila"], a CSMKIK alelnöke hangsúlyozta, a kamarának ebben van szerepe. [namelink name="Tóth Aranka"], a munkaügyi központ megbízott igazgatója arról a munkáról beszélt, amelyet a munkaügyi központ már a 90-es években elkezdett: informálják a pályaválasztás előtt állókat. [namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"] tankerületi igazgató pedig arról tájékoztatott, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hogyan segíti a tudatos pályaorientációt.

* * *

Rajzpályázat

11 iskolából 139 pályamunka érkezett a pályaválasztásról meghirdetett rajzversenyre. Az első díjat [namelink name="Polner Eszter"] (szegedi Madách), a másodikat [namelink name="Fazekas Erik"] (Tabán-iskola, Szeged), a harmadikat [namelink name="Börcsök Bianka"] (makói Kálvin téri iskola) vette át. Különdíjat kapott a szegedi Rókusi általános 7. osztályos csapata, [namelink name="Császár Mirjam"] (Madách, Szeged), [namelink name="Dóczi Eszter"] (Weöres-iskola, Ruzsa) és [namelink name="Király Lilla"] (Madách, Szeged). A standok közül a szegedi Kossuth Zsuzsa tagintézmény és a Hungerit Zrt. pavilonja volt a legszebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!