Szeged és környéke

2013.10.16. 22:02

Treplánék nyitották meg az Alabárdost

Szeged - Szeged legelegánsabb helye volt az Alabárdos étterem az 1967-es nyitáskor. Treplán Antal vezette az üzletet feleségével, Évával egészen 1979-ig. A legendás vendéglátós már nem él: Treplán Antalné idézi fel az emlékezetes korszakot.

Fekete Klára

– A vendégeket a hallban fogadtuk, a portás addig leültette őket, amíg ki nem jött a főnök vagy a felszolgáló – mesélte Treplán Antalné, aki férjével együtt 1967. július 1-jén megnyitotta a szegedi Alabárdost. – Majd bekísérték őket, a pincér pedig meggyújtotta az asztalukon a gyertyát. A csonkokból „épült fel" az a hatalmas gyertya, amelyik a hallban állt egy malomkő asztalon, és amelyikre bizonyára még emlékeznek a régi szegediek.

Treplán Antalné Éva mesélt a múltról: 24 évesek voltak 1967-ben, amikor megnyithatták az Alabárdost. Férje – aki 2010-ben hunyt el – éppen leszerelt 3 év katonaság után. A HungarHotels akkori igazgatója, Balikó Béla bízta meg a feladattal. Először fölment a fővárosba egy hónapra, Budán volt ugyanis egy Alabárdos étterem: azt tanulmányozta, majd hazatérve féléves előkészület után kitárták a patinás kaput az Oskola utcában. A vendéglőben a főnökön és feleségén kívül még egy felszolgáló, egy pincértanuló, egy szakács, egy kézilány, két mosogató és egy takarító dolgozott. Az étterem este 6-kor nyitott, és addig nem zárt be, ameddig az utolsó vendég el nem ment.

Treplán Antalné egy férjével közös fotóval az Alabárdos étteremben. Több mint egy évtizedig „vitték

Treplán Antalné egy férjével közös fotóval az Alabárdos étteremben. Több mint egy évtizedig „vitték" a vendéglátóhelyet. Fotó: Karnok Csaba

Flambírozott, konyakkal nyakon öntött pecsenyék

Az Alabárdos étterem egyedülálló sajátossága volt, hogy az ételek java a vendég szeme láttára készült el, a flambírozott, konyakkal nyakon öntött pecsenyék befejező műveleteit ugyanis az asztaloknál végezték el. 3-féle húst szúrtak fel egy kardra, a pincér kesztyűben tartotta a nyársat és gyújtotta meg. Mellé előre elkészítve, kis tálkákban zöldborsót, gombát, libamájat, zöldpaprikát, paradicsomot kínáltak, a köret rizs és sült burgonya volt. A legendás kandalló előtt minden héten egyszer flekkensütést rendeztek. Még kürtőskalácsot is kínáltak az Alabárdosban.

– Étkészletnek a levesescsészétől a kávésig petrezselyemmintás Herendit választottunk. Az evőeszköz ezüstözött, monogramos volt, az abrosz kétféle, piros és sárga színű, szintén monogramos damaszt, hozzá való szalvétával. Minden apróságra ügyeltünk, rengeteget dolgoztunk: én rendeltem meg az ételek hozzávalóit, az italokat, intéztem a Patyolatot, de még az is a feladatom volt, hogy mielőtt kiviszik a vendégnek az ételt, ellenőrizzem. Kávét főztem, az italokat adtam ki. Egy kis asztalkán feküdt egy füzet, abba írták be a felszolgálók, mit vittek ki. A vendéget fizetés előtt odahívtuk, megkérdeztük, jól írtuk-e fel a rendelést, ezután kiállítottam a számlát, amit a férjem tányéron, szalvéta között vitt ki. Akkor még nem volt Michelin-csillag: ehelyett úgynevezett védnöki táblát kaptunk – Szegeden egyedül nekünk volt ilyen, kint állt a hallban egy vitrinben.

Egyedül az Alabárdosban lehetett rántott békacombot enni – az olasz és a francia vadászok szerették nagyon. S mivel az asszonyok nem mertek hozzányúlni a békához, rendszeresen Treplánné készítette elő az ételt.

– Szeretettel és lelkiismerettel, családi alapon működtetve – ahogy akkor mondták, gebinben – vittük az Alabárdost, a szegediek itt ünnepeltek minden fontos családi eseményt, születésnapot, diplomaosztót, tartották az esküvőjüket, nálunk vacsoráztak a szabadtéri legendás színészei Latinovits Zoltántól Medveczky Ilonáig. Azért hagytuk abba, mert az állandó éjszakázás megviselt bennünket. Szerettünk volna a családdal, két lányunkkal is több időt együtt tölteni. Én beteg is lettem, 1978-ban jöttem el, a férjem még egy évet maradt. Utána nyugdíjig a Mars téren kereskedtünk, legutoljára divatáruval foglalkoztunk. Négy fiú unokám közül Tamás szeretne vendéglátással, turizmusmal foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!