Szeged és környéke

2013.11.07. 20:16

Megelőzhetetlen: Provics Ferenc a spanyol királlyal is beszélt rádión

Szeged - Amikor felteszem a fülhallgatót, egy másik világ nyílik meg előttem – mondja a szegedi Provics Ferenc, a világ egyik legjobb gyorstávírásza.

Arany T. János

A jászszentlászlói származású amatőr rádiós az általános iskola negyedik osztályában, 1974-ben kezdett rádiós szakkörre járni. Nem kellett sokáig várnia az első sikerekre, az 1980-as években a JYI hívójelű jordán királlyal sikerült beszélnie. Az ezt igazoló úgynevezett QSL-lap (ez hitelesíti a rádiósok közti kommunikációt) több más, rádióamatőrök számára fontos relikviával együtt a jászszentlászlói rádióklubban maradt.

Provics Ferenc rádióamatőr ad, vesz, forgalmaz. Fotó: Schmidt Andrea

Provics Ferenc rádióamatőr ad, vesz, forgalmaz.
Fotó: Schmidt Andrea

A rádiósok morzejelekkel vagy szóban, elsősorban angolul beszélnek egymással. Ha egy híres ember forgalmaz, azt általában előre bejelentik, így igazi beszélgetésre nem jut idő, csak minimális protokollra, hiszen mindenki szeretne vele váltani egy-két szót. [namelink name="Provics Ferenc"] így járt
I. János Károly spanyol királlyal, akiről köztudott, hogy lelkes rádióamatőr, hívójele EAOJC.

Provics Ferenc 1993 óta minden évben megszervezi a rádiós többtusát, amelyen több versenyszámban (rádióadás és -vétel, rádióháló, lövészet, gránátdobás és tájékozódási futóverseny) kell bizonyítaniuk a résztvevőknek. A közelmúltban nemcsak szervezkedett, szerepelt is. A Bulgáriában megrendezett rádióamatőr gyorstávírász-világbajnokságról ezüstéremmel térhetett haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!