Szeged és környéke

2013.11.15. 21:08

Nyugatos költők múzsái a Móra-múzeumban

Szeged - A versek mögé pillantva szép történetek tárulnak elénk Sonkodi Rita szegedi festőművész szerint. Ady, Babits, Kosztolányi múzsáját is láthatjuk a Móra-múzeumban nyílt kiállításán.

Vida-Szűcs Imre

Névjegy

Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára, emellett számos hazai önálló kiállítást rendezett az elmúlt években. Önmagát igazi női festőnek vallja, akinek családja és munkája mellett a festés az egyik legfontosabb lételeme.

Szerelmes versekből ismert nőalakokat festett meg [namelink name="Sonkodi Rita"], akinek Múzsák című kiállítása csütörtökön nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

– Két évvel ezelőtt ezt egy másik kiállítás előzte meg, amely szintén a nyugatos írókhoz kapcsolódott: az ereklyéiket, személyes tárgyaikat
festettem meg. Amikor kutakodtam, eldöntöttem, hogy szeretnék egy olyan kiállítást, amely a személyes életükről és a szerelmeikről szól – mesélte a szegedi festőművész. December 15-éig megtekinthető kiállítására húsz képet választott ki.

– A századforduló, a kávéházi művészvilág elevenedik meg: Ady Csinszkája és Lédája, Babits Török Sophie-ja, Kosztolányi Ilonája, és mivel Szegeden vagyunk, természetesen nem maradhat ki Juhász Gyula Sárvári Annája sem. Ezek sokszor viszonzatlan szerelmek maradtak, gyakran a nő sem tudta, hogy szereti az adott költő. Ha kicsit a versek mögé látva olvasunk, szép történetek tárulnak elénk, így még izgalmasabbak a költemények – véli a művésznő.

Nyugatos költők múzsái a Móra-múzeumban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!