Szeged és környéke

2013.11.26. 19:45

Sajtérlelő épül a Banditanyán

Mórahalom - A tanyafejlesztési programra eddig mintegy 500 sikeres pályázat érkezett országszerte – három év alatt. Köztük Gyurákovics Andrásé, aki mórahalmi tanyáján készít kecskesajtot.

Horváth Attila

– Három hete hirdették ki, hogy mi nyertünk. A pénzből sajtérlelőt, rendsodrót, kaszát, több takarmányt tudunk vásárolni – mondja [namelink name="Gyurákovics András"], akit mórahalmi birtokán, a Banditanyán látogattunk meg.

A bajai születésű férfi 6 éve költözött a homokháti tanyavilágba, felesége segítségével kecskesajtot készít, és falusi turizmussal foglalkozik, kiadja az egyhektáros birtokukon található vályogházat.

Banditanya. Gyurákovics András a lovaival sétakocsikázni is viszi a vendégeit a környéken. Fotó: Schmidt Andrea

Banditanya. Gyurákovics András a lovaival sétakocsikázni is viszi a vendégeit a környéken. Fotó: Schmidt Andrea

Gőgös Zoltán: Tanyamutyi!

Az MSZP azt követeli, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja ki az elmúlt évek tanyafejlesztési programjainak eredményét. Gőgös Zoltán, a szocialisták agrárpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, azután kezdett kutakodni, hogy az idei tanyaprogramban a legtöbb támogatást a budapesti belvárosi önkormányzat kapta a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére. Közölte, idén 58 millió forintot nyert egy olyan Bács-Kiskun megyei piacszövetkezet, amelyet két nappal a pályázati határidő lejárta előtt jegyeztek be. Szerinte az országban több helyen előfordult, hogy dohánybolt nyílt egy eredetileg piacnak szánt épületben.

A Gyurákovics Andráshoz hasonló gazdák közül eddig 31-en pályáztak sikeresen Mórahalomról a kormány 2011-ben indult tanyafejlesztési programjára. A múlt héten tartott helyi fórumon [namelink name="Budai Gyula"], a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy azért van szükség a programra, mert a tanyán élők száma mintegy 240 ezerről 300 ezerre nőtt. Fontosnak tartja, hogy 2020-ra minden magyar tanya 100 százalékosan közművesített állapotba kerüljön. Ez Gyurákovicséknál már régen megtörtént, a szélessávú internetet is bevezették, most gazdaságukat fejlesztik tovább.

– A nyert összeg 1 millió 600 ezer forint, ebből jön le az 500 ezres önrész. A korábban 8 kecskével bővített állományunknak saját magunk szeretnénk betakarítani a szálas takarmányt, ezért vettünk kaszát és rendsodrót, amely hamarosan meg is érkezik a tanyára. A sajtérlelőt a pincében építjük meg, így télen is tudunk készíteni a termékből – mondta a gazda.

Gyurákovics András főállású gazda. A kecskéken kívül lovakat, szamarat, baromfit és nyulakat is tart. A vendégeket lovas kocsival viszi körbe a környéken. Gyermekeivel, feleségével a birtok nádtetős téglaházában élnek. Nem aggódik amiatt, hogy a pályázatban előírtak szerint 3 év múlva bizonyítania kell, hogy a tevékenységet, amelyre a pénzt nyerte, azóta is folytatja. Ha ezt nem tartaná be, vissza kellene fizetni az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!