Szeged és környéke

2013.11.11. 20:58

Várólisták: egyre többen vásárolják ki magukat

Szeged - Nemcsak műtétekre, a megelőző diagnosztikai vizsgálatokra is akár hónapokat kell várni. A leghosszabb előjegyzés az MR-vizsgálatokra van: Szegeden most február végére adnak időpontot. Kapacitás lenne, csak nem finanszíroz több vizsgálatot az OEP, így aki megteheti, „kivásárolhatja" magát a listáról – magánszolgáltatásként akár másnapra is adnak időpontot.

Timár Kriszta

– Február 28-ára kapott a férjem időpontot MR-vizsgálatra. Felháborítónak tartom, hogy itt tart a magyar egészségügy – telefonált néhány napja szerkesztőségünkbe egyik olvasónk. A szegedi asszony esete nem kirívó: nemcsak a sokat emlegetett műtétekre (szürke hályog, térd- és csípőprotézis), hanem a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra is várni kell – a röntgen kivételével minden más esetben akár hónapokat is.

Nem véletlenül hirdetett most kampányt a Diagnoscan Magyarország. Két szombati napon – a múlt héten és most hétvégén – soron kívüli MR-vizsgálatokat végeznek éjszakai műszakban. Azért pont ezt, mert itt várnak a legtöbbet a betegek: saját központjaikban 48 és 89 nap között jegyeznek elő erre. Öt intézményben 50-50 beteget vizsgálnak meg – Szegeden a meghirdetés után szinte azonnal beteltek a helyek.

Megnyílnak az ajtók azok előtt, akik kifizetik egy-egy drága diagnosztikus vizsgálat árát. Fotó: Schmidt Andrea

Megnyílnak az ajtók azok előtt, akik kifizetik egy-egy drága diagnosztikus vizsgálat árát.
Fotó: Schmidt Andrea

A nép is osztja

Facebook oldalunkon elmésebbnél elmésebb hozzászólások érkeznek. Nekünk eddig ez a kedvencünk: "Aztatat nem értöm csak, hogy "pézé" hogy a pocsojába lehet gyorsan vizsgélatot csinállni? A gépet bepörgetik?"
– Azok jelentkezhettek erre, akiknek már volt előjegyzési időpontjuk. Ők lekerültek a várólistáról, és a cég saját költségén elvégezte a vizsgálatukat. Ezzel az országosan nagyjából 7 millió forint értékű felajánlással járultunk hozzá, hogy a betegek hamarabb sorra kerülhessenek – mondta el [namelink name="Kardos Lilla"], a Szegedi Tudományegyetemmel is szerződésben álló, így a klinika betegeit ellátó Diagnoscan Magyarország ügyvezető igazgatója.
Szegeden jelenleg 74 napot kell a betegeknek várniuk MR-vizsgálatra. Ultrahangra az előjegyzési idő nagyjából 45 nap, CT-vizsgálatra, csontsűrűségmérésre és mammográfiára pedig körülbelül két hét. Szeged egyébként még jó helyzetben van: más városokban az ultrahang- és a CT-várólista is elérheti akár a 60 napot is. Mindez természetesen csak a járó betegekre vonatkozik: a sürgős eseteket és a fekvőbeteg-ellátásban lévőket aznap megvizsgálják.

– A kapacitásunk ennél nagyjából 15-20 százalékkal több vizsgálatot is megengedne, de havi keretünk van: csak bizonyos számú esetet finanszíroz az egészségbiztosító. Ezt egyébként így is átlagosan minden hónapban 10 százalékkal túlteljesítjük, pont a hosszú várólisták miatt – mondta el Kardos Lilla.

Hónapokig tart bejutni MR-, CT- és ultrahang-vizsgálatra a szegedi klinikán. Fotó: Schmidt Andrea

Hónapokig tart bejutni MR-, CT- és ultrahang-vizsgálatra a szegedi klinikán.
Fotó: Schmidt Andrea

Éppen ezért, mert műszer és ember is lenne még pluszvizsgálatokra, lehetőség van a várólista kikerülésére azzal, ha magán-egészségügyi szolgáltatásként veszik igénybe a betegek a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat. Az MR-vizsgálatért 28 ezer, CT-ért 14 ezer, mammográfiáért 9000, ultrahangért és csontsűrűségmérésért 6800 forintot kér alapesetekben a Diagnoscan Magyarország. – Akik megengedhetik maguknak, hogy kifizessék ezt az összeget, nemcsak magukkal tesznek jót azzal, hogy nem kell hosszasan várakozniuk, hanem azokkal is, akik ezáltal a közfinanszírozott előjegyzési listán előrébb kerülnek – fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: egyre nagyobb az ilyen jellegű igény, vagyis – nyilván a várólisták hossza miatt – emelkedik azok száma, akik inkább fizetnek, mint hogy heteket, hónapokat várjanak egy olyan vizsgálatra, amely feltétele a műtétjüknek, vagy eldöntheti további kezelésük irányát.

Kommentelje írásunkat a Facebookon!


" onloadedmetadata="null" oninput="null" onabort="null" oncanplay="null" onsuspend="null" onpause="null" onratechange="null" onstalled="null" onerror="null" onload="null" onchange="null" onloadeddata="null" onseeking="null" onseeked="null" oncanplaythrough="null" onsubmit="null" onreset="null" onplay="null" onvolumechange="null" onplaying="null" ontimeupdate="null" onloadstart="null" ondurationchange="null" onwaiting="null" onselect="null" onended="null" onemptied="null" onprogress="null" fb-xfbml-state="rendered" fb-iframe-plugin-query="app_id=&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdelmagyar%2Fposts%2F691901337486809&locale=hu_HU&sdk=joey&width="550"">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!