Szeged és környéke

2014.01.20. 21:54

Beiratkozási hullámot válthat ki a gyed extra a bölcsődékben

Szeged - 2010-ben bővült utoljára a szegedi bölcsődehálózat, akkor 100-zal növelték a férőhelyek számát. Jelenleg is közel 100 százalékon üzemelnek, miközben a gyed extra miatt egyre több lehet a beiratkozó. Akinek nem marad állami hely, mehet a fizetős családi napközibe.

Segesvári Csaba

Csúcsra járnak a bölcsődék, Szegeden a 15 intézményben mintegy 1000 kisgyermekkel foglalkoznak. A gyed extrával újabb beiratkozási hullámra lehet számítani: a Csongrád Megyei Kormányhivatal Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint Szegeden közel 1400 kismama van gyeden. Ha csak minden tizedik szülő vállal újra munkát, 140 gyermek elhelyezéséről kell gondoskodni. Az önkormányzati intézmények kapacitása véges.

Bölcsisek a szegedi Petőfi sugárúti bölcsődében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– A 2013–14-es gondozási évre összesen 1130 kisgyermeket vettünk fel a 982 férőhelyre. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a bölcsődéből kimaradnak olyan gyermekek, akiket a szülő ugyan beíratott, de terveivel ellentétben nem kap munkát. A helyükre újabbakat tudunk felvenni – mondta lapunknak [namelink name="Ungi Ferencné"].

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Bölcsődéinek igazgatója hozzátette, a gyed extra miatt dolgozni visszatérő szülők gyermekeire nincsenek a bölcsődék felkészülve. Úgy fogalmazott, a törvényalkotó a fenntartókkal a férőhelyekről nem egyeztetett. – Az 1–1,5 éves pici gyerekek fogadása nehezebb – fogalmazott Ungi Ferencné. A bölcsődék igazgatója azt mondta, még nem tapasztaltak tömeges jelentkezést. – A betegségek miatt felszabadult helyeken időszakos gyerekfelügyeletet tudunk biztosítani, ami térítésköteles, és ez akár egész napos is lehet. Eddig minden egyes kérést megoldottunk, nincs várakozó gyermek – magyarázta az igazgató. Ungi Ferencné azt mondta, kész helyzet elé állították őket, de ezt megpróbálják megoldani. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a szülők tömegesen mennének vissza dolgozni.

A csoportok létszáma változó, a két év alattiaknál 10–12, a két éven felülieknél pedig 14 fős lehet egy csoport. A gyermekvédelmi törvény szerint a gyermeket már 20 hetes kortól fel lehet venni bölcsődébe, erre viszont ritkán kerül sor.

Bölcsisek a szegedi Petőfi sugárúti bölcsődében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A fenntartó önkormányzatnál emlékeztettek, 2010. január elsejéig a maximum 10 fős bölcsődei csoportokat egy törvénymódosítással életkortól függően 12, illetve 14 főre emelték. Ezzel 100 férőhellyel bővült a szegedi bölcsődei hálózat, ami „gyorsan elkelt".

– Nem biztos, hogy minden szülő bölcsődében gondolkozik. A családi napközik is népszerűek, igaz, ott az étkezés mellett az ellátásért is fizetni kell. Az időszakos gyerekfelügyelet viszont csak a szabad kapacitások erejéig tölthető fel. Bizonytalan, hogy mikor lesz az intézményekben üresedés – árulta el [namelink name="Novkov Veszelinka"]. A Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője arra a kérdésünkre, mi lesz, ha betelnek az önkormányzati bölcsődék, azt válaszolta: erre még nincs tervük. – 2011 előtt a szülő gyes mellett is dolgozhatott. Akkor nagyobb volt az elhelyezési igény, amit kezelni tudott a bölcsődei rendszer – emlékeztetett az irodavezető.

Fizetős bölcsőde vagy családi napközi? Míg a bölcsődékben a 4 órás gyermekmegőrzésért Szegeden naponta 1000 forintot kérnek, addig a félnapos családi napközi ebéd nélkül havi 26 ezer forintért érhető el. Ugyanakkor olyan családi napközit is találtunk, ahol a félnapos bölcsit ebéddel együtt havi 28 ezer forintból megúszhatjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!