Szeged és környéke

2014.01.26. 19:56

Görögországba is eljutott a Búzavirág Asszonykórus

Algyő - Öt éve alakult újjá az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub asszonykórusa, amely 2011-ben vette fel a Búzavirág Asszonykórus nevet. A tagoknak a YouTube is barátjuk, a többi algyői énekkarral is jó viszonyban vannak.

Kiss Gábor Gergő

Negyvenéves fennállását ünnepelte tavaly az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub, amelynek asszonykórusa 2009-ben éledt újra.

Jóban vannak a többiekkel is

Algyőn számos kórus, énekegyüttes létezik a Búzavirág Asszonykóruson kívül: ilyen a Hagyományőrző Együttes és a Parlandó Énekegyüttes. – Kodály Zoltán azt mondta: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők a másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy harmónia, amelyben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd csak igazán: örvendjen az egész világ". Hát ezért szeretünk mi énekelni, és ezért szeret a másik csoport, a Hagyományőrző Együttes is. A Parlandó Énekegyüttes más műfajt képvisel, ők operetteket énekelnek, ebben a műfajban érnek el sikereket országos versenyeken. A többi énekegyüttessel jó a viszonyunk, hiszen a Hagyományőrző Együttes tagjai a nyugdíjasklubnak is tagjai – magyarázta Ménesi Lajosné.


– [namelink name="Bajusz Lajos"] gondolta úgy 1973-ban, hogy a sok munka után szükség van egy közösségre, ahol a nyugdíjasok összejönnek, és jól érzik magukat. Létrehozták hát az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklubot. A kultúra és a hagyományőrzés, az éneklés, a kirándulás, az együttlét összekovácsolta és segítette, a mai napig segíti a klubtagokat. A régi nótafák lassan elmaradtak a klubból, de azért az éneklés mindig része volt az összejöveteleknek. Nosztalgiáztunk, emlékeztünk, és rájöttünk, hiányzik a közös éneklés, a kórus. 2009-ben ismét összeállt a csapat, és megalakult a nyugdíjasklub asszonykórusa. Három éve felvettük a Búzavirág Asszonykórus nevet – mesélt [namelink name="Ménesi Lajosné Jusztika"] kórusvezető a kezdetekről és az újraindulásról. Jelenleg tizennyolc tagjuk van, tizenhatan algyőiek, ketten szegediek.

– A nyugdíjasklubban vannak jó hangú férfiak, bár nem sokan. Szerettük volna, ha ők is csatlakoznak, de sajnos nem mertek. De hátha egyszer, amikor majd híresek leszünk – mesélte a vezető. Hetente egyszer próbálnak az algyői Civilek Házában, de egy-egy fellépés előtt többször is gyakorolnak. Repertoárjukon főleg népdalok, csárdások és egyházi énekek vannak. Tagjaik az élet számos területéről kerültek a kórusba, a nyugdíjas évek előtt könyvelőként, koordinátorként, tanárként, könyvtárosként, szűcsként, adminisztrátorként, kereskedőként, raktárosként dolgoztak – legidősebb tagjaik már elmúltak 80 évesek.

A rendszeresen fellépő Búzavirág Asszonykórus repertoárján főleg népdalok, csárdások és egyházi énekek vannak. Fotó: DM/DV

A rendszeresen fellépő Búzavirág Asszonykórus repertoárján főleg népdalok, csárdások és egyházi énekek vannak. Fotó: DM/DV
– Hallás után tanulunk. Én valamennyire tudok kottát olvasni, hiszen nemcsak az iskolában voltam énekkaros, hanem felnőtt énekkarban is énekeltem régen. Sok népdalt ismerek, de az asszonyok is sokat tudnak. Aztán ott van a YouTube, ott meghallgatjuk, le is töltjük, így tudjuk pontosítani a dalokat – mondta Jusztika. A Búzavirág Asszonykórus már számos fellépésen van túl: voltak Szőregen, Röszkén, Zsombón, Hévízen, és az algyői rendezvények állandó szereplői. Az országos nyugdíjas Ki mit tud?-on a középdöntőig jutottak – egy görögországi utazás volt a jutalmuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!