Szeged és környéke

2014.01.05. 20:24

Rafael György a cigányok kirekesztése ellen dolgozik

Szeged - Tízéves korától gyermekotthonban nevelkedett, ma már ő segít a hátrányos helyzetű embereken. Rafael György pártfogó felügyelő és romamediátor a cigányok kirekesztése ellen dolgozik.

Vida-Szűcs Imre

– 2011-ben az Európai Bizottság és az Európa Tanács közösen indított romamediátor programot, amelyben Magyarország is részt vett. Aláírták azt a strasbourgi nyilatkozatot, amely ráirányítja a figyelmet a romák gazdasági és társadalmi kirekesztésére. Ez égetően sürgős megoldást kíván. Azért küzdünk, hogy a társadalmi egyenlőtlenség miatt kedvezőtlen helyzetben lévő emberek esélyhez jussanak. Az már nem magánügy, ha a mélyszegénység, az iskolázatlanság, a társadalmi mobilitás hiánya ilyen méreteket ölt – fogalmazott [namelink name="Rafael György"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának pártfogó felügyelője és romamediátora.

Rafael György: Generációváltás kell ahhoz, hogy érzékelhető társadalmi változások történjenek. Fotó: Schmidt Andrea

Rafael György: Generációváltás kell ahhoz, hogy érzékelhető társadalmi változások történjenek. Fotó: Schmidt Andrea

Egyengették az útját

Küzdelmes gyermekkora volt Rafael Györgynek: a szülei elváltak, édesanyja meghalt, amikor ő még csak tízéves volt. Mivel apja nem volt alkalmas kiskorú gyermekek nevelésére, állami gondoskodásba került Szegeden. Azt mondja, sok embernek köszönheti, hogy egyengették az útját, szerették és elfogadták a Londoni körúti gyermekotthonban is. Szakmunkásiskolában kezdte, 18 évesen hivatásos jogosítványt szerzett, majd szobafestő-mázoló, tapétázó szakmát és érettségi vizsgát tett a Móra Ferenc Szakközépiskolában. Gazdasági informatikát is tanult Budapesten, de a diplomáját már az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán kapta általános szociális munkásként. 25 éves koráig teljes körű utógondozást kapott. 2004-től gyermekfelügyelőként dolgozott a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Jelenleg a munkája mellett mesterképzésen tanul a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

– A programban esélyegyenlőségi szakemberek vesznek részt, akik elsősorban az oktatás, az egészségügy, a szakképzés, a foglalkoztatás és a lakhatás területén segítik elő a társadalmi párbeszédet. Az Európa Tanács értelmezésében a ROMED programban működő romamediátor munkája túlmutat a közvetítői, konfliktuskezelői szerepen. Közbenjárást is jelent azért, hogy a kedvezőtlen helyzetben lévő csoportok – nem csupán romák – számára a felzárkózási programok hatékonyabban valósuljanak meg. A Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az országban elsőként támogatta és élt a program által kínált lehetőségekkel – mondta Rafael György, aki két éve végzi a munkáját.

Rafael pártfogó felügyelő is, ami azt jelenti, hogy közérdekű munka, büntetés szervezését, ellenőrzését, továbbá pártfogó felügyelet végrehajtását is végzi. Jelenleg országosan húsz romamediátor tevékenykedik, de decemberben dönt az Európai Bizottság arról, melyik öt településen szélesítse ki a programot. Rafael szerint Szeged és Nagyecsed ezek között van.

Rafael György a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a roma tanoda megalakításában is részt vett. Úgy látja, generációváltás kell ahhoz, hogy érzékelhető társadalmi változások történjenek. A legnehezebb az volt, hogy visszaszerezzék a bizalmat Szegeden és Csongrád megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!