Szeged és környéke

2014.02.28. 21:24

Vita a vitáról: mégis, ki a neonáci?

Szeged - Ki a neonáci? – Heves vita a történészhallgatók között című cikkünk után kizárta a szegedi történészhallgatók internetes Facebook-csoportja azt a tagját, akiről feltételezte, hogy lapunknak információkat szivárogtatott. Megkérdeztük őket. <br>

Dombai Tünde

Heves vita bontakozott ki január végén az interneten a szegedi történészhallgatók Facebook- csoportjában [namelink name="Karsai László"] ügyéről. A szegedi történész akkor nyert pert jogerősen a Fővárosi Ítélőtáblán a Jobbik ellen. A bíróság úgy döntött: véleménynyilvánítás volt, amikor egy tévéműsorban a professzor neonácinak nevezte a Jobbikot. A korábbi és jelenlegi történészhallgatók több mint 730 tagot számláló internetes közösségéből sokan támadták a pártot, sokan pedig védték. Amikor lapunkban idéztünk a vitából, újabb fordulatot vett a pengeváltás. A résztvevők azt kezdték keresni, ki adta ki a sajtónak az információkat. Végül abban maradtak, hogy Unyatyinszki Györgytől származtak az információk, merthogy ő volt korábban a SZTE-reo főszerkesztője, jelenleg az Átlátszó Oktatás szerkesztője, valamint a HVG külső munkatársa. És annak ellenére, hogy a vádak nem bizonyosodtak be, a hallgatót kizárták a közösségből.

– Nem az volt a probléma számukra, hogy miről szólt a vita, hanem maga a tény, hogy kiderült. Nem tragédia, hogy kitiltottak a csoportból. Maga a gondolkodás, a hozzáállás és a módszer elképesztő. Az én újságírói meg szerkesztői tevékenységemről mondták ki, hogy beleillik a koncepciójukba, és mindenféle bizonyítás nélkül kizártak – reagált megkeresésünkre a harmadéves hallgató. – Nem panaszkodni szeretnék, mert megtisztelő, hogy rólam, a munkámról így gondolkodnak. De a valós probléma ettől még nem oldódott meg. A szélsőjobboldali vélemények folyamatosan jelen vannak a csoportban. Nem az a gond, ha nézetkülönbségek adódnak, hanem hitvitát csinálnak belőle, és az egyik legfőbb forrásuk a kurucinfo és az alfahír. Nem kritikával állnak hozzá a korszakokhoz és személyekhez. Az egyik legkirekesztőbb társasággá váltak az országban, akik később gyerekeket is tanítani akarnak, és ők lesznek „a szakma" mondjuk 20 év múlva. Semmi önreflexió. Analógiát használnak mindenre, jelen esetben rám is. A jelenlegi történelmi értékválság csapódik le a hallgatókon. Senki nem tagadja, hogy eluralkodott a szélsőjobboldali meggyőződés.

– Amit olvasni lehetett, azt nem nevezném vitának. Bő fél tucat hallgató érvekbe burkolt provokációja, szarkazmusa, vizsgaidőszak végi keserűsége volt ott ráborítva erre a témára. Ezért jeleztük is nekik, hogy nem ez a megfelelő hely erre – reagált [namelink name="Balázs Ferenc"] történelem–matematika szakos hallgató, a csoport két alapítójának és a jelenlegi öt adminjának (szervezőjének) egyike. – Korábban, ha felmerült valami érdekes, megosztó gondolat, volt rá példa, hogy szakestet szerveztünk köré. Cikkekkel, tanulmányokkal támasztottuk alá véleményünket, megvitattuk és átvettük egymás perspektíváját, oktatókat hívtunk meg, vontunk be. Véleményem szerint sokunkat azért érint kényesen az ügy, mert egy történész szaktekintély politizál. Mindannyian megtanultuk [namelink name="Makk Ferenc"] professzortól forrástan-, illetve történettudomány-kurzusokon, hogy mi nem vagyunk politológusok. Nekünk kell a perspektíva, ami legalább egy emberöltő, hogy egy témához objektíven, elegendő anyaggal hozzányúlhassunk. Rengeteget kardoskodnak amellett, hogy a politika maradjon ki a történetírásból, és azt hiszem, ez fordítva is elvárható. A perrel kapcsolatban pedig szép ügyvédi manővernek tartom, hogy a szólásszabadság felé terelték a kérdést.

[namelink name="Unyatyinszki György"] kizárásáról Balázs Ferenc elárulta: az ő döntése volt. A kizárás részét képezte egy nagyobb csoportrendezésnek; több embertől megváltak (volt, aki önként ment, és volt, aki segítséggel). Kollégája egyike volt azoknak, akiknek az eltávolítását már korábban többen szorgalmazták. Felvételkor felületesen vizsgálják meg a jelentkezőket, az ő esetében is ez történt, aztán a kifinomult provokatív tevékenysége kapcsán került az alapítók látóterébe. Utánajártak volt barátoknál, kollégáknál és a „könnyed mosolyú igazságosztó legény képe" sokkal árnyaltabbá vált. Személyes benyomása is az lett róla, mint más, vele szinte egy időben a csoportból kikerült emberről: bajkeverő, akitől szívesen megválnak. Azzal, hogy a történészhallgatók többsége jobboldali, sőt szélsőjobboldali nézeteket vallana, Balázs Ferenc nem ért egyet. – Mivel a mindenkori regnáló hatalomhoz viszonyítunk, nem nevezném a vallását gyakorló konzervatív többséget jobboldalinak. Megtévesztő lehet a csendes többség két oldalán lévő hangos kisebbség. Amíg jobbról azt mondják ránk, hogy balosok, s balról, hogy jobbosok, addig nyugodt vagyok – tette hozzá a történészhallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!