Szeged és környéke

2014.03.26. 10:47

Elbukták a devizaadósok a Lombard-pert

Szeged – A Szegedi Ítélőtábla mai jogerős döntésében elutasította a Lombard ellen beadott keresetet. A szerződési feltételeket a bíróság nem vizsgálta.

Segesvári Csaba

Közel 50-en várták a Szegedi Ítélőtáblán, hogy a másodfokú bíróság tisztességtelennek nyilvánítsa a Lombard Lízing Zrt. szerződési feltételeit. Az autóhitelesek arra számítottak, az elsőfokú, számukra kedvező ítélet helybenhagyásával megússzák az árfolyamkülönbség miatti fizetnivalót. A Bihari Krisztina ügyvédnő képviselte Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület 89 kérelmet nyújtott be a bíróságnak, közérdekű perben támadták a szegedi pénzintézetet.

Elbukták a devizaadósok a Lombard elleni közérdekű pert. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– A Szegedi Ítélőtábla az I. fokú bíróság ítéletét megváltoztatta, a keresetet pedig elutasította – tett pontot a két éve tartó eljárásra Szeghő Katalin bíró. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben a devizahitel adósok megdöbbenve hallgatták az indoklást, melyből kiderült: a Szegedi Ítélőtábla érdemben nem vizsgálta azt, tisztességes vagy sem a Lombard Lízing Zrt. üzletszabályzata. – Kizárólag eljárásjogi okokból utasítottuk el a keresetet – hangsúlyozta Szeghő Katalin. A bíró elmondta, olyan általános szerződési feltétel, amely már nem hatályos a kertesetindításkor, közérdekű perben nem támadható. Hozzátette, annak viszont nincs akadálya, hogy a panaszosok egyénileg pereljék a pénzintézetet.

„Erre nincs kapacitása a bíróságnak, hogy egyenként tárgyaljanak minden ügyet", „Ez maszatolás, azt akarják, hogy elvérezzünk" – mondták a csalódott autóhitelesek. – Nem vizsgáltak érdemben semmit, továbbra is kétesélyes, mi lesz itt – mondta a pénzintézettel perben álló [namelink name="Kendl Barna"]. Többen úgy vélték, „nem akarják megoldani a problémát".

Elbukták a devizaadósok a Lombard elleni közérdekű pert. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Olyan jogerős döntés született, amely nem is döntés, hiszen érdemben nem vizsgálták a keresetet. Nem értek ezzel egyet, hiszen korábban ebben az épületben is született olyan ítélet, amely már nem hatályos szerződésről döntött – mondta Bihari Krisztina. A Szegedi Törvényszéken több száz autós alperest képviselő ügyvédnő úgy véli, a Kúrián folytatódhat az ügy. – Az ítélet megkönnyítette volna a folyamatban lévő eljárásokat, a 6 darab üzletszabályzat félmillió adóst érint. Kértük az árfolyam-különbözet fizetési kötelezettség érvénytelenítését, de ez a mai ítélet az adósok szempontjából egy nagy semmit jelent – tette hozzá Bihari Krisztina. Az ügyvédnő elmondta, az újabb elsőfokú eljárás újabb két évig tarthat, jogerős döntésre 4-5 évet kell várni. – Mi lesz az adósokkal? – kérdezte búcsúzóul, majd hozzátette: a folyamatban lévő ügyeket éppen a mostani tárgyalás miatt függesztették fel.

Az ügyvédnő által képviselt Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesületnek jogerősen több mint 300 ezer forint perköltséget kell fizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek.

Korábban írtuk:

Jogerős döntést hozott a Szegedi Ítélőtábla a Lombard Lízing Zrt. ellen indított közérdekű perben. A [namelink name="Bihari Krisztina"] által képviselt felpereseknek első fokon a Szegedi Törvényszék igazat adott, kimondta, a pénzintézet által alkalmazott általános szerződési feltételek tisztességtelenek. Másodfokon az ítélőtábla a döntésében megváltoztatta az első fokú ítéletet, egyben kimondta, a már nem hatályos szerződési feltételeket közérdekű perben nem lehet vizsgálni. A tárgyaláson több mint negyvenen hallgatták [namelink name="Szeghő Katalin"] bíró érvelését, többen méltatlankodásuknak adtak hangot a tárgyalóteremből kijövet.

Elbukták a devizaadósok a Lombard elleni közérdekű pert. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!