Szeged és környéke

2014.03.09. 21:18

Norvég mintára újul meg a közös szennyvíztelep

Röszke - Októberre készülhet el Röszke és Domaszék közös korszerűsített szennyvíztisztító telepe. Korábban milliókra büntették a két települést az elavult rendszer miatt.

Munkatársunktól

A régi 5-ös út mellett, Szeged és Röszke között épül a határ menti település és Domaszék új szennyvíztisztítója. Egy új kormányrendelet szerint a két település agglomerációt alkot, együtt kellett gondoskodniuk a megfelelő szennyvízelvezetésről 2015 végéig. Tavaly nyáron írtuk meg, hogy 694 millió forintból fejleszti közös szennyvíztisztító telepét a két település. Ahogy azt is, hogy a lakosság semmit sem érzékel a munkákból, mivel a szennyvíztelep külterületen található.

– A kivitelezés ütemterv szerint halad, a Domaszéket a szennyvíztisztító teleppel összekötő mintegy 5 kilométeres nyomóvezetéket már lefektettük. Most a telep gépészeti berendezéseit építjük be, rövidesen megkezdjük az elektromos szerelést – vezetett körbe a helyszínen [namelink name="Ferenczi István"], a kivitelező REWOX Hungária Kft. munkatársa, építési divízióvezető. Hozzátette, a munka lényegében arról szól, hogy a régi helyszínen új, korszerű berendezést alakítanak ki, de a korábbi épületeket is használják majd, miután korszerűsítették azokat. A telepet még 1997-ben építette közösen Domaszék és Röszke, és már évek óta nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak.

Norvég mintára újul meg a közös szennyvíztelep. Fotó: Karnok Csaba


– Emiatt az elmúlt években több mint 5 millió forint bírságot fizettünk ki – mondta korábban lapunknak [namelink name="Borbásné Márki Márta"], Röszke polgármestere. Ezért volt szükség az új technikára. 2015 decemberéig kaptak haladékot a teljes szennyvíztisztító rendszer kiépítésére, a 694 millió forint 83 százaléka uniós támogatás.

– Norvég technológia alkalmazásával épül a ciklikus üzemű tisztító. Naponta több mint 600 köbméteres kapacitásra méretezték a rendszert. A telepet kétkazettásról négyreaktorosra bővítjük, biológiai eljárást alkalmazunk, hogy tisztított vizet engedjünk a csatornába, amely aztán a közeli Maty-érbe folyik. Az áprilisi beüzemelés után megkezdődhet a 6 hónapos próbaüzem, beállítjuk az üzemi paramétereket, ellenőrizzük a rendszerből kikerülő tisztított szennyvíz minőségét, a szennyvíztisztító telep hatásfokát – tudtuk meg Ferenczi Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!