Szeged és környéke

2014.03.04. 20:54

Perre mentek a vonyítás miatt

Zsombó - Közel öt éve húzódik egy vita Zsombón, amely a szomszéd kutyái miatt robbant ki. A felek évek óta pereskednek, kölcsönösen feljelentik egymást. Ottjártunkkor valaki a kutyák tulajdonosának házából mobiltelefonjával rögzítette, amint fotóriporterünk a panaszost saját portáján fényképezte.

Arany T. János

A zsombói Kölcsey utca hét lakója írta alá 2009-ben azt a jegyzőnek címzett bejelentést, amelyben arra kérik a testületet, ellenőrizze a kutyatartás körülményeit az egyik ingatlanon, ahol szerintük a kutyák miatt elviselhetetlen a zaj.

A bepanaszolt ház melletti szomszéd, [namelink name="Vass Endre"] nem hagyta annyiban a dolgot. Álláspontja szerint az ügyben semmi sem történt, ezért 2011-ben újra azt kérte a település jegyzőjétől, vizsgálják meg az ebtartási rendelet betartását.

– Legalább tíz kutyát tart a szomszéd. Az állatok nem ugatnak, úgy bőgnek, mint a tehén. A ház tetőterében további kutyákat tart. Az embereket ki védi meg a kutyáktól? – kérdezte Vass Endre. A panaszos szerint az illetékes hivatalok semmit sem tettek 2011 óta az áldatlan állapotok megszüntetéséért.

Vass Endrének minden baja van a szomszéd kutyáival. Fotó: Schmidt Andrea

Vass Endrének minden baja van a szomszéd kutyáival.
Fotó: Schmidt Andrea

Vass Endre úgy érezte, birtokának rendeltetésszerű használatában a szomszéd kutyái akadályozzák, ezért birtokvédelmet kért, aminek a település jegyzője részben helyt adott, és kötelezte a kutyák tulajdonosát, hogy az ingatlan területén tenyésztett kutyák tartásáról úgy gondoskodjon, hogy az állattartás körülményei ne zavarják a szomszédot, illetve vonja be a telekhatáron lévő kerítést nádgyékénnyel. A határozatot az ebek tulajdonosa megtámadta, és azt kérte, a bíróság utasítsa el a szomszéd birtokvédelmi kérelmét. Az elutasításra vonatkozó kérelmet végül tavaly novemberben a Szegedi Járásbíróság elutasította.

– A saját portámon rám szól a szomszéd, hogy ne járkáljak a kerítés mellett, mert zavarom a kutyáit – mondta felháborodottan Vass Endre, amikor tegnap a helyszínen jártunk. Az öt mosómedvekopó szamárbőgéshez hasonló hangon ugatott. Közben a szomszéd házból egy nő az egyik ablakból mobiltelefonjával videózni kezdte, amint fotóriporterünk a panaszost a saját portáján fényképezte.

Szerettük volna megkérdezni a másik felet is, mi a véleménye a kialakult helyzetről, de egyik ismerőse, aki a ház előtt kutyaeledelt pakolt, azt mondta, a kutyák tulajdonosa nincs itthon, külföldön tartózkodik, telefonon nem elérhető, a házban pedig nincs vezetékes telefon. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ki rögzítette fotósunkat mobiltelefonnal, azt válaszolta, hogy egy másik ismerős, aki a kutyákra vigyáz. A nő elmesélte, Endre bácsi egyik alkalommal átlőtt a szomszéd portára fegyverrel, amiről videofelvétel is készült. Az asszony a rövid beszélgetés végén úgy fogalmazott, szerinte valamilyen szinten mind a két félnek igaza van.

– Tavaly egyik nap olyan elviselhetetlen volt a kutyák bömbölése, hogy az engedéllyel tartott légfegyveremmel a levegőbe lőttem. Fél órán belül itt voltak a rendőrök, de eljárás nem indult ellenem – fűzte hozzá Vass Endre.

Az esetről megkérdeztük Zsombó jegyzőjét, Csúcs Áront, aki annyit mondott, a határozatában foglaltak szerint folyamatban van a birtokvédelem végrehajtása, folyamatban lévő ügyről pedig nem nyilatkozhat. Annyit azért még hozzátett a jegyző, hogy jogszabályban nem lehet megtiltani, hogy vonyítson egy kutya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!