Szeged és környéke

2014.03.13. 20:47

Újabb kártérítés 28 év után?

Szeged - Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.

Munkatársunktól

– Elütött egy személygépkocsi 1979-ben. A vétkes autósnak meg kellett fizetnie a táppénzem és a fizetésem különbözetét, kifizette a ruhámat ért kárt, és a férjem is kapott havi 1700 forintot, mert nem tudtam ellátni az akkor még kicsi lányunkat. Sajnos egészségkárosodásom maradt az esetből, amit elég későn vettek észre az orvosok. A CT- és az MRI-vizsgálat mutatta ki, hogy a nyaki bordám elrepedt, és rosszul forrt össze, csont képződött, amely eléri a gerincvelőt. Műteni nem lehet, zsibbad kezem, lábam, bármikor lebénulhatok. Emiatt 1986 óta rokkantnyugdíjas vagyok. Kérdésem, hogy kérhetek-e erre még valamilyen kártérítést. Egyedül élek, a nyugdíjam 71 ezer forint, a havi gyógyszerem 21 ezer 900 forintba kerül, a rezsi kifizetése után alig marad belőle valami – írja szegedi olvasónk.

– Kártérítési igénnyel nem léphet fel az olvasó, esetleg csak járadékigénnyel. Arra hivatkozva, hogy az egészségi állapotában jelentős változás állott be, és ez indokolja a korábbi állapottól eltérő helyzetet, és kéri, hogy fizessen járadékot az egészségi állapota miatt – kezdte válaszát [namelink name="dr. Kertész József"], a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke. – Ilyen sok évvel a történtek után nehéz dolog, mert orvosszakértői kérdés, és szigorú az egészségkárosodás elbírálása. A szubjektíven érzett egészségromlás nem biztos, hogy szakmai szemmel is az. Gyakorlatilag úgy kell intézni az ügyet, hogy bírósághoz fordul az olvasó, és ott kéri szakértő kirendelését. A szakértő fogja megállapítani, hogy az egészségi állapotában milyen jelentős változás állott be. A szakértő ez alapján megmondja, hogy megalapozott-e a járadékigény vagy sem. Ennek az eljárásnak a költségét a kérelmezőnek kell kifizetnie.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!