Szeged és környéke

2014.04.10. 23:49

Börtönkonyha: 1000 emberre főznek 400 literes üstökben

Szeged - Számos menüt főznek mindennap a szegedi Csillag börtön alagsorában üzemelő konyhában. A kifőzdében több elítélt is dolgozik, az alapanyagok nagy része a büntetés-végrehajtás kezelésében lévő földekről érkezik Szegedre.

Kiss Gábor Gergő

 Rácsos Sütöde nyílik

Elítéltek sütik a kenyeret májustól a Szegedi Fegyház és Börtön szomszédságában lévő Nagyfa-Alföld Kft. Mezőgazdasági és Vegyesipari Kft. gyártelepén. Az Anna-majori kft. egy 300 négyzetméteres épületben alakította ki az új péküzemet. A Rácsos Sütöde építése a télen kezdődött, kialakításában fogvatartottak is részt vettek. Az építkezés április végén fejeződik be, ezután kezdődik a próbaüzem, amivel tíz új fogvatartotti munkahely létesül. A tervek szerint itt sütik majd a Szegedi Fegyház és Börtön 1500-1600 lakójának a kenyeret és a péksüteményeket.

Krumplileves, zöldbabfőzelék, fasírt és bundás kenyér illata lengte be csütörtök délelőtt a szegedi Csillag épületének alagsorában működő börtönkonyhát, ahol az intézmény dolgozóin kívül naponta húsz-huszonöt elítélt segít a főzésben.

A fogvatartottak ottjártunkkor lelkesen gyúrták gombócokká a befűszerezett és a fűszermentes fasírtalapot, a 400 literes üstökben rotyogó leves és a főzelék már szinte teljesen elkészült.

A konyhán naponta többféle menüt készítenek: van vegetáriánus, mohamedán, zsír- és fűszerszegény, cukormentes és egyéb speciális menü. Az elítéltek nemcsak cellatársaiknak, a Dorozsmai úti előzetes fogvatartottjainak, a rendőrségi fogdán lévőknek, a Csillag börtön munkatársainak is főznek – naponta közel ezer emberre.

A reggelinek, ebédnek és vacsorának egy főre napi 400 forintból kell kijönnie. Ez szinte varázslat, de jó szervezéssel meg tudják oldani.

 Csirke Állampusztáról, fél sertés Pálhalmáról

„Kiemelten fontos, hogy a fogvatartottak tevékenyen töltsék idejüket. Mivel a börtönrendszer fenntartása a világon mindenhol költséges, elvárjuk, hogy az elítéltek járuljanak hozzá tartási költségeikhez" – jelentette ki [namelink name="Pintér Sándor"] belügyminiszter 2010-ben Szegeden, a Csillag börtön alapításának 125. évfordulóján. A fogvatartottak által végzett termelőmunka szervezésénél törekedni kell arra is, hogy a börtönök önellátók és részben önfenntartók legyenek. A Csillag börtön konyháján feldolgozott alapanyagok nagy részét a büntetés-végrehajtás a kezelésében lévő földjein termeli meg: a fél sertések és friss zöldségek Pálhalmáról, a kenyér az Anna-majorból, a csirke Állampusztáról érkezik a Csillagba. A tojást, tejet, felvágottakat, szárazárukat és mireliteket egyelőre közbeszerzésben szerzik be.

A 40 éves Péter egy év múlva szabadul a rácsok mögül: 2008 óta dolgozik a konyhán.

– Vendéglátó-ipari szakközépiskolát végeztem, a cukrászmesterséget tanultam ki, de az alapoktatás része volt minden egyéb étel elkészítése is. Az elítélttársak többségének nincs ilyen előképzettsége, sokszor kérik a segítségemet. Jó ideje már csak a parancsnoki épületben, az intézet munkatársainak főzök, de a többség a fogvatartottaknak készíti el a reggelit, ebédet és vacsorát – mondta. Péter szerint megtiszteltetés a konyhán dolgozni, ahol a legkisebb kockázati tényezőt jelentő fogvatartottak tüsténkednek.

A férfi mindennap reggel hat órakor kezd, és délután kettőkor teszi le a fakanalat. A hentesáru felszeletelésével megbízottak már hajnali négykor kezdenek, az utolsó műszak reggel fél nyolckor veszi fel a munkát – az ő feladatuk a vacsora összeállítása is.

– Jó alapanyagokból készítjük az ételeket, és megpróbáljuk a legfinomabbra ízesíteni azokat. Nagyon változatos a menü, de a konyhafőnök kézben tartja a munkát, így nem okoz gondot időre elkészülni mindennel. A cellatársak olykor panaszkodnak az ételre, de akiket ilyen vagy olyan okok miatt egy időre elszállítanak a Csillagból, visszajövetelük után mind azt mondják, hogy hiányzott nekik az itteni konyha ízvilága – mondta mosolyogva a férfi.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette
Az elmúlt években kezei közül nemcsak egyszerű ételek kerültek ki, hanem például a bonyolultabb tudást igénylő Hétvezér tokány is, ami három húsfajta keveréke.

A konyhán mindig jó a hangulat: az itt dolgozók olyan körülmények között végzik munkájukat, mintha egy rácsokon túl működő kifőzdében lennének. – A szabadulásom után is a vendéglátásban szeretnék maradni, egy külföldi vendéglőben dolgoznék legszívesebben – magyarázta Péter.            

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!