Szeged és környéke

2014.04.13. 22:20

˝Feljelenteném a menyem ügyvédjét˝

Szeged - Szeged Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.

Munkatársunktól

– A fiam elvált, és a kisebbik gyerek elhelyezése miatt pereskedik a feleségével. Az alperes ügyvédje olyan fellengzősen beszél a fiam által fizetett tartásdíjról, ráadásul a gyerek többször nyilatkozta, hogy inkább az apjánál maradna, mégis rágalmazza az ügyvéd a fiamat. Feljelenteném a menyem ügyvédjét a kamaránál, de nem tudom, hogy megy ez – osztotta meg panaszát lapunkkal olvasónk.

– Ha az ellenfél jogi képviselője ellen van bármi panasz, kifogás, az nem sok sikerrel kecsegtet. Egy dolgot tehet az alperes: az ügyvéd etikátlan magatartása miatt tehet feljelentést írásban a Szegedi Ügyvédi Kamaránál – kezdte válaszát dr. [namelink name="Kertész József"]. A szegedi testület elnöke hozzátette, az ügyvédnek törvény szerinti kötelessége képviselni a saját ügyfelének érdekeit és harcolni érte. Az ellenfél ezt nem igazán kifogásolhatja. A panaszt, vagyis a kifogásolt tényállást a feljelentésben le kell írni, akkor az elnök 7–10 nap alatt lefolytat egy vizsgálatot, meghallgatja az ügyvédet, becsatoltatja a bírósági jegyzőkönyvet. Ez alapján eldönti, hogy előzetes vizsgálatot rendel el vagy sem. Ha elrendel, akkor az ügy a fegyelmi és az etikai bizottság elé kerül, ami rendszerint 3-4 hónapig tart. Ha a testületek megállapítják az etikátlan magatartást, akkor az ügyvéd pénzbüntetést kap. Az eljárás térítésmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!