Szeged és környéke

2014.04.17. 21:04

Kártérítési pert indít a Mozaik

Szeged - Kártérítési pert indít a tankönyvválasztás korlátozása miatt a legnagyobb hazai tankönyvkiadó, a szegedi Mozaik. Azt mondják, azért szállnak harcba, hogy ne lehessen bármit megcsinálni ebben az országban. Főleg a oktatásban.

Dombai Tünde

– Jogellenes [namelink name="Hoffmann Rózsa"] lépése tankönyvügyben, ezért kártérítési pert indítunk. A törvény azért törvény, mert minden magyar állampolgár köteles betartani. És mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy amíg az a törvény hatályban van, addig annak a rendelkezéseivel szembe nem lehet menni – fogalmazott [namelink name="Magyar György"] ügyvéd. A szegedi Mozaik Kiadó jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda vezetője a konkrétumokról hozzátette: – A közoktatási államtitkár nem hozhat olyan, a tanárokra, iskolákra vonatkozó rendelkezést, ami ellenkezik a köznevelési és a tankönyvtörvénnyel. Ezért abszolút jogellenes Hoffmann Rózsa átirata, ami ráadásul senkit nem kötelez, semmilyen joghatálya nincs. A köznevelési törvény ugyanis rögzíti, hogy szabad a pedagógusok tankönyvválasztása. A tankönyvtörvény szerint pedig a korábban akkreditált kiadványok tankönyvlistára kerülését nem lehet korlátozni. Az államtitkár viszont azt mondja, kettőből lehet választani, és azt is megszabja, melyik kettőből.

A Mozaik Kiadó raktárában. Jogi útra lépnek. Fotó: Karnok Csaba

A Mozaik Kiadó raktárában. Jogi útra lépnek. Fotó: Karnok Csaba

Előzmények

Egy hete megjelent a hivatalos tankönyvlista, mellé a közoktatási államtitkárság levelet küldött az állami iskoláknak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül, hogy melyik kiadványokból választhatnak. Ezeket jellemzően a két, nemrég állami tulajdonba vett tankönyvkiadó, az Apáczai és a Nemzedékek Tudása adja ki. Ezzel a lépéssel a piac eddigi 28-30 százalékos szereplője, az egyik legnagyobb hazai kiadó, a szegedi Mozaik a pálya szélére szorul. Hoffmann Rózsa azt nyilatkozta: kevesebb, de garantáltan jó minőségű könyvekből tudnak választani az iskolák, és jóval olcsóbbak lesznek a kiadványok. A szegedi cég közleményben reagált, azt írták: diszkriminatív és jogellenes a KLIK lépése.

– Az államtitkár erről szóló levele kész helyzet elé állítja a pedagógust, a szülőt, a gyereket, az állami iskolák pedig nem képesek ellenállni, mert ő a felettesük. Az állam mind keresleti, mind kínálati oldalon torzítja a piacot. Az ügyet el kell vinni a legmagasabb fórumokig. Ez lehetne a magyar bíróság, az Alkotmánybíróság, ahol hosszú évekig húzódik az eljárás, és lehet Strasbourg, ahol szintén hosszú ideig tart. Nekünk, jogászoknak ezek a lehetőségeink vannak – mondta Magyar György. – A tankönyvrendelés záros határideje miatt, azt gondolom, csak utólagos jóvátételről lehet szó. Addig ugyanott tartunk, mint a föld- vagy a trafikmutyi esetében. A jog nem tudja előre kivédeni az erőből hozott hatalmi rendelkezések következményeit. Átgondoljuk a lehetőségeket, és várhatóan rögtön Strasbourgban indítjuk el a pert.

Reményfy Tamástól, a Mozaik ügyvezető igazgatójától megtudtuk: a kiadó pénzügyi céget bíz meg az átvilágítással, hogy a bíróság számára is megalapozott kártérítési összeget állapítson meg a forgalom drasztikus visszaesése alapján. Több évre vetítve nagy valószínűséggel milliárdos nagyságrendről lesz szó. A cégvezető hangsúlyozta: az, hogy velük mi lesz, másodlagos. Sokkal fontosabb, hogy mi folyik ebben az országban.

– Nem hagyhatjuk szó nélkül azt a jogtalanságot, amit tankönyvügyben minden szakmai szempontot és a gyerekek, szülők érdekét figyelmen kívül hagyva keresztülnyomnak az országon. Bár a tankönyvkiadás nem az egyetlen ilyen terület. Mi azért szállunk harcba, hogy a diákok számára a lehető legjobb tankönyvek készüljenek, és azokat a gyerekek igényéhez igazodva a pedagógus válassza ki. Biztatjuk a szülőket, tanárokat, álljanak ki azért, hogy ne lehessen bármilyen ésszerűtlen dolgot megcsinálni ebben az országban. Különösen az oktatásban – tette hozzá Reményfy Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!