Szeged és környéke

2014.04.28. 20:36

Megvannak a jelöltek az idei Dömötör-díjra

Szeged - A közönség az évad legjobbjainak már 16. alkalommal ítélheti oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit, a Dömötör-díjakat. A 10 kategóriában 30 jelöltre lehet voksolni május 25-éig.

Munkatársunktól

A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1998-ban civilek által alapított Dömötör-díjakat 16. alkalommal adják át az idén. A 2006-ban az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé került elismerés megőrizte civil jellegét: a 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül továbbra is a közönség döntheti el, ki kaphatja a díjat.

Idén [namelink name="Tajti Gabriella"], a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetője a soros elnöke annak a héttagú társadalmi kuratóriumnak, amely a színház ajánlásait is meghallgatva döntött a szavazólapra kerülő jelöltekről.

A 10 kategória 30 jelöltjére május 25-éig lehet voksolni a jegyirodában, valamint a kis- és a nagyszínházban is megtalálható szavazólapok kitöltésével, névvel és címmel. Az interneten – www.domotordij.designer.hu – is szavazhat a publikum. A 11. díjról, a legjobb háttérmunkásnak járóról nem a közönség, hanem idén is a legilletékesebbek, a színház dolgozói szavaznak. Az életműdíjat a művészeti ajánlások alapján a társadalmi kuratórium ítéli oda.

A szavazólapra került idei jelöltek – a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: [namelink name="Jakab Tamás"] (Az öreg hölgy látogatása); [namelink name="Király Levente"] (Ők tudják, mi a szerelem); [namelink name="Pataki Ferenc"] (Othello).

Legjobb női színészi alakítás: [namelink name="Csorba Kata"] (Másikember); [namelink name="Fekete Gizi"](Az öreg hölgy látogatása); [namelink name="Gidró Katalin"] (Othello).

Legjobb operaénekes: [namelink name="Kelemen Zoltán"] (Hoffmann meséi); [namelink name="László Boldizsár"] (Hoffmann meséi); [namelink name="Szerekován János"] (Hamupipőke).

Legjobb operaénekesnő: [namelink name="Kálnay Zsófia"] (Hamupipőke); [namelink name="Kónya Krisztina"] (Simon Boccanegra); [namelink name="Szemere Zita"] (Hoffmann meséi).

Legjobb rendező: [namelink name="Barnák László"] (Másikember); [namelink name="Hollós Gábor"] (Az öreg hölgy látogatása); [namelink name="Juronics Tamás"] (Tavaszi áldozat).

Legjobb díszlettervező: [namelink name="Fodor Viola"] (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak); [namelink name="Mira János"] (Othello); [namelink name="Molnár Zsuzsa"] (Hoffmann meséi).

Legjobb jelmeztervező: [namelink name="Benedek Mari"] (Memo); [namelink name="Bianca Imelda Jeremias"] (Othello); [namelink name="Varjas Zsófia"] (Ágacska).

Legjobb férfi mellékszereplő: [namelink name="Báhner Péter"] (Az öreg hölgy látogatása); [namelink name="Poroszlay Kristóf"] (Othello); [namelink name="Sorbán Csaba"] (Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak).

Legjobb női mellékszereplő: [namelink name="Borsos Beáta"] (Memo); [namelink name="Kéner Gabriella"] (Othello); [namelink name="Somogyvári Tímea Zita"] (Hamupipőke).

Legjobb táncos: [namelink name="Czár Gergely"] (Tavaszi áldozat); [namelink name="Csetényi Vencel"] (Rítus); [namelink name="Takács Zsófia"] (Mimikri).

A hagyományos díjátadó gálát május 31-én tartják a nagyszínházban, ahol [namelink name="Barnák László"] rendezésében egy klubzenekar vidám, pergő slágereket játszik Adriano Celentanótól, Huszka Jenőtől, Bizet-től, és ismerős dallamok csendülnek majd fel a záruló évad bemutatóinak zenei repertoárjából, valamint ízelítőt adnak a következő szezonból is. A prózista dalra fakad, az operista modellnek áll.

A gálaest délutánján a díjátadók és a jelöltek a Novotel Szegedben találkoznak, ahonnan luxusautókból álló konvoj szállítja őket rendőrségi felvezetéssel a belvároson keresztül a nagyszínházba. A Dömötör-díjjal nem jár pénzjutalom, a kitüntetettek egy Dömötör-tornyot ábrázoló üveg kisplasztikát, illetve egy díszoklevelet kapnak. A gálaestre már kaphatók normál helyáras belépők a színház jegyirodájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!