Szeged és környéke

2014.04.03. 23:29

Öt megyei településen kutatnak kőolaj után

Ásotthalom, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges és Ruzsa határában kutatnak olaj- és gázkészletek után. A fúrásokat végző, szénhidrogén-kitermelő cégben hamarosan 50 százalékos tulajdoni hányadot vásárolhat az orosz Gazprom.

Munkatársunktól

Az orosz Gazprom állami kőolajcég vezetése körülbelül 2 hét múlva tárgyal arról, hogy szerbiai leányvállalatán, a Naftna Industrija Srbijén (NIS) keresztül megvegye-e a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó, az osztrák RAG-csoporthoz tartozó RAG Kiha Kft. felét – írja az MTI a Nyefty Rossziji energetikai hírportálra hivatkozva.

12 település a 2 megyében

A programban érintett Bács-Kiskun megyei települések a következők: Balotaszállás, Kelebia, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Tompa és Zsana. A projektnek a hivatkozott dokumentum szerint a 2014-es esztendő az 5. és egyben befejező kutatási éve. Jelenleg Magyarországon a Mol végzi a kutatások négyötödét. A fennmaradó hányadon osztrák, kanadai, szlovák és magyar érdekeltségű cégek osztoznak.

Az orosz állami hírügynökség szerdai információja szerint a NIS még 2011 decemberében megállapodást írt alá egy másik RAG-céggel, a RAG Hungary Kft.-vel a kiskunhalasi szénhidrogénmező közös kutatásáról és feltárásáról.

A Nyefty Rossziji pedig azt közölte szerdán, hogy a NIS 2012 decemberében már arról állapodott meg a RAG-gal, hogy a RAG Kiha nevű cég alapító tőkéjének felét kivásárolva megkapja a magyar leányvállalat „kelebiai blokkra" meglévő engedélyének 50 százalékát.

Elolvastuk az interneten a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) 2010. október 12-én aláírt dokumentumát. Ebből az derült ki, hogy a Szolnoki Bányakapitányság szénhidrogénekre adományozott kutatási jogot a RAG Hungary Kft.-nek az úgynevezett Kelebia elnevezésű területre.

A Kelebia kutatási régió két megye, Bács-Kiskun és Csongrád 12 településének közigazgatási területét fedi le. Csongrád megyében Ásotthalom, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges és Ruzsa határában már 2010 óta tart a kutatás.

A dokumentumban az is szerepel, hogy nem kutakodhatnak belterületen, beépítésre szánt külterületeken, valamint védett hektárokon. Ez utóbbiak a Kiskunsági Nemzeti Park fennhatósága alá tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!