Szeged és környéke

2014.04.03. 23:50

Új SBO: már csak egy hónap

Szeged - A héten megérkezett az új sürgősségi betegellátó osztály használatbavételi engedélye, egy hónapon belül megkezdődhet a költözés az SBO-ra. Nagy szervezettséget igényel majd a különböző klinikák osztályainak összehangolása: a mentőkkel és a klinikákkal egyeztetve más intézmények veszik át ideiglenesen a költözőktől az ellátást.

Timár Kriszta

Egy ideig lesznek részlegek, amelyek már működnek majd az új épületszárnyban, és emellett olyanok is, ahol még folynak majd a költöztetési munkák. Több helyiség már teljesen be van rendezve, és folyamatosan érkeznek mindenhova a bútorok. Az új osztályra új embereket is vesznek majd fel: az orvosi pályázatot már kiírták, a nővéri szintén folyamatban van.

Egy hónapon belül megkezdődhet a költözés az új sürgősségi osztályra. A modern szárnyba több klinikáról kerülnek majd át a legkritikusabb betegek. Őket és a műszereket is ütemezve, több intézmény összehangolásával lehet majd átszállítani.

A héten megérkezett az új sürgősségi betegellátó osztály használatbavételi engedélye, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhet a költözés a modern épületbe.

Új SBO: már csak egy hónap. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A helikopterleszálló toronnyal meglehetősen impozáns látványt nyújtó szárny az új klinika jobb oldalán napról napra szépül: több helyiséget már teljesen berendeztek, és folyamatosan érkeznek a bútorok is. [namelink name="Balog Zoltán"] emberierőforrás-miniszter a tervek szerint tegnap tekintette volna meg az új SBO-t, végül azonban lemondta a látogatást. Helyette mi jártuk körbe az 1550 négyzetméteres osztályt.

Az impozáns fogadótérben már bent vannak a narancssárga székek – ezeken ülve, tévézve várhatják majd a járó betegek, hogy orvoshoz kerüljenek. Nyilván nem sok időt töltenek azonban itt, hiszen az SBO-n a sürgős eseteket látják majd el. Most egyelőre csak a takarítók dolgoztak itt – nekik folyamatosan van munkájuk.

– Még mindig vannak építések, javítgatások. Nemrégiben például eltört egy nagynyomású vízcső, és beáztatta az egyik helyiséget. Ott tegnap fejeződött be a festés – mesélte Pető Zoltán osztályvezető egyetemi docens.

– Az épületet úgy tervezték meg, hogy nagy bajban minden ágyon tudunk sürgősségi ellátást nyújtani, vagyis akármelyik betegellátó helyiség bevethető erre a célra – mesélte az osztályvezető. De nem csak vészhelyzetben kell rugalmasnak lenniük: a költözés is nagy szervezőmunkát igényel.

– Vannak eszközök, melyeket más klinikákról hoznak át. Ezekkel úgy kell egyensúlyozni, hogy csak annyi kerülhet előzetesen a helyére, amennyinek a hiánya nem okoz működési zavart a régi helyen.

Új SBO: már csak egy hónap. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A tényleges költözéskor pedig a mentőkkel és a klinikákkal egyeztetve más intézmények veszik át ideiglenesen az ellátást, a néhánynapos osztályberendezés után pedig átköltöztetjük őket. Így egy ideig lesznek részlegek, amelyek már működnek, és emellett olyanok is, ahol még folyik majd a költöztetés.

Az új SBO-ra költözik majd az összes belgyógyászati, neurológiai, sebészeti, baleseti sebészeti és toxikológiai sürgősségi ellátóhely. Nagy lesz tehát a betegforgalom az osztályon, melyet nem is tudnak majd teljesen kielégíteni azzal, hogy a jelenlegi klinikai dolgozók itt is vállalnak majd műszakokat. – A projekt tervezésekor a felügyelő hatóságok engedélyezték pártucatnyi új ember felvételét – mondta el [namelink name="Pető Zoltán"]. – Orvosi pályázatot már kiírtak, a nővéri is folyamatban van. Az már látszik: emberi erőforrással nem lesz problémánk.

Hogy mikorra rendezkedik be teljesen az új szárnyban mindenki, azt az osztályvezető nem szívesen latolgatta, de a tervek szerint egy hónap múlva megkezdődhet az első részlegek betelepítése. – Az biztos, hogy az új osztály átformálja a klinikai ellátás megszokott rendjét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!