Szeged és környéke

2014.05.04. 23:06

Biciklin érkezik a szerelő

Szeged - Az előző cég szerelői még autóval jártak, a mostaniak kerékpárral, ez visszalépés – észrevételezte egy makói olvasónk. Ahová nem kell sok szerszámot, alkatrészt vinni, oda minek menjenek kocsival? – reagál az Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatója. Érdekes kérdéseket kap a megye új szolgáltatója.

Bakos András

Januárban a legnagyobb szolgáltatók közé lépett az Alföldvíz Zrt., amely Csongrád és Békés megyében már 117 települést lát el ivóvízzel, és több mint ezer embernek ad munkát. A törvény, amely a kisebb cégektől elvéve nagy, regionális vállalatokra bízta ezt a szolgáltatást, rövid idő alatt nagy változást hozott.

Több száz alkalmazott munkaadója változott meg egy nap alatt, épületek, gépek, rendszerek kerültek az új szolgáltatóhoz. Mindebből a Csongrád megyei fogyasztók zöme annyit vett észre nemrég, hogy összevont számla érkezett az első hónapokról. Ez az átadás-átvétel és a jogszabályi változások miatt alakult így, az Alföldvíz közzétette, hogy részletekben is be lehet fizetni a vízdíjat.

Egy deszki olvasónk most azon lepődött meg, hogy amikor a hétvégén csőtörés volt az utcájában, három településről jött össze a hibát elhárító csapat. Egy makói fogyasztó pedig azzal az észrevétellel jelentkezett, a korábbi színvonalhoz képest visszalépésnek tartja, hogy a helyi szerelők már nem gépkocsival, hanem kerékpárral közlekednek a városban. Egy ekkora cégnél nem telik benzinre?

Kovács László csőhálózati szerelő munka közben. Ha kis távolságon belül több helyre kell eljutni, fölösleges az autó. Fotó: Szabó Imre

Kovács László csőhálózati szerelő munka közben. Ha kis távolságon belül több helyre kell eljutni, fölösleges az autó. Fotó: Szabó Imre
Az Alföldvíznek nincsenek likviditási gondjai, ezt korábban már közölte a vállalat. [namelink name="Szeverényi György"] műszaki igazgató most azt nyilatkozta, azokon a helyeken, ahol egy nap több helyre kell eljutniuk a kollégáiknak, kis távolságon belül, kutak kezelése, karbantartása, leolvasás közben vagy vízmérőcseréhez, és közvetlen kapcsolatot kell tartani a fogyasztókkal, célszerűbb, praktikusabb, környezetbarát eszköz a kerékpár.

Szerinte ilyen feladatokra nem érdemes fenntartani olyan autókat, amelyben nincs raktárkészlet, szerszám. Ez indokolatlanul növelné a költségeket, ami később akár a szolgáltatási díjak emelkedéséhez vezethet. A cég a meglévő, átvett erőforrásokat próbálja úgy vagy ésszerűbben használni, ahogyan az előd. Ezért például most tárgyalnak Makón 33 bicikli megvételéről a korábbi szolgáltatóval.

Ami a deszki hibaelhárítást illeti, az Alföldvíz a két megyére kiterjedő üzemeltetési területét úgynevezett divíziókra, azokon belül üzemmérnökségekre bontotta, a gépparkot és a hibaelhárító egységeket is így szervezte. Deszk a Szeged környéki üzemmérnökséghez tartozik, amelynek legközelebb Mórahalmon van „reagáló egysége". A nagy távolság miatt azonban egy munkagépet Tiszaszigeten tartanak, ez indul Deszkre is, ha szükséges. A deszkieknek pedig van egy többfunkciós mezőgazdasági kisgépe, amely szintén ott volt a csőtörésnél. A harmadik jármű hozta az üzemmérnökség központi raktárából azt a speciális anyagot, amely a javításhoz kellett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!