Szeged és környéke

2014.05.31. 23:48

Dömötör-díj: Molnár László kapta az életműdíjat

Szeged - A közönség szavazatai alapján 10 kategóriában immár 16. alkalommal adták át a Dömötör-díjakat a színiévad legjobbjainak a szombati nagyszínházi gálaesten. A kuratórium döntése alapján az életműdíjat idén Molnár László karnagynak, a teátrum egykori zeneigazgatójának ítélték oda.

Munkatársunktól

Az 1999 óta élő hagyomány szerint már a Dömötör-gálaest előtt, szombat délután találkoztak a támogatók és a jelöltek: idén a Novotel Hotelből szállította őket a luxusautókból álló konvoj rendőrségi felvezetéssel a nagyszínházba. A teátrum előtt már várták a gyülekező rajongók a művészeket. A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére civilek által alapított, 2006-ban pedig az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé került Dömötör-díjakat 16. alkalommal adták át.

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)


10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül a közönség döntötte el, ki kaphatja meg az elismerést. Barnák László rendezte az idei díjátadó gálaestet, melynek vidám, színes műsorszámai között a két műsorvezető-házigazda, Nánási Helga operaénekes és Nemes Roland tánckari művész szólította színpadra az üvegplasztika díjat és a díszoklevelet átadó támogatókat és a győzteseket.

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A legjobb férfi színészi alakítás Dömötör-díját [namelink name="Pataki Ferenc"] vette át, akit az Othellóban Jago szerepéért jelöltek. A legjobb női színészi alakítás győztese [namelink name="Csorba Kata"] lett a Másikember női főszerepéért. Legjobb operaénekes: [namelink name="László Boldizsár"] (Hoffmann meséi). Legjobb operaénekesnő: [namelink name="Kónya Krisztina"] (Simon Boccanegra). Legjobb rendező: [namelink name="Juronics Tamás"] (Tavaszi áldozat). Legjobb díszlettervező: [namelink name="Molnár Zsuzsa"] (Hoffmann meséi). Legjobb jelmeztervező: [namelink name="Varjas Zsófia"] (Ágacska). Legjobb férfi mellékszereplő: [namelink name="Poroszlay Kristóf"] (Othello). Legjobb női mellékszereplő: [namelink name="Kéner Gabriella"] (Othello). Legjobb táncos: [namelink name="Csetényi Vencel"] (Rítus).

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A legjobb háttérmunkásnak járó 11. díjról nem a nézők, hanem idén is a legilletékesebbek, a színház dolgozói szavaztak: [namelink name="Almási Gyöngyi"] rendezőasszisztensnek ítélték oda.

Molnár László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Idén [namelink name="Tajti Gabriella"], a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának a vezetője volt a soros elnöke annak a héttagú társadalmi kuratóriumnak, amely a művészeti ajánlások alapján döntött a Dömötör-életműdíjról. A kitüntetést a gála csúcspontján a város és a polgármester képviseletében [namelink name="Tóth Károly"] városatya, a kulturális bizottság tagja adta át [namelink name="Molnár László"] karnagynak, zeneszerzőnek, a teátrum néhány éve nyugdíjba vonult, idén 70. születésnapját ünneplő egykori zeneigazgatójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!