Szeged és környéke

2014.05.08. 22:26

Megkapta az uniós pénzt a lézeres központ

Szeged - Éppen csütörtökön hagyta jóvá az Európai Bizottság a szegedi lézeres központ 111 millió eurós támogatását, amikor a HVG-ben megjelent, hogy késik a jóváhagyás és az építés. A beruházás lebonyolításáért felelős ELI-HU Kft. szerint gőzerővel folyik az építkezés.

Segesvári Csaba

Késik a szegedi lézerközpont – írta tegnapi számában a HVG. Felidézték, hogy a cikk megjelenéséig az Európai Bizottság tavaly május óta nem döntött az ELI támogatásáról. Kora délután érkezett a hír, amely szerint tegnap jóváhagyta az Európai Bizottság a Szegeden építendő szuperlézer 111 millió eurós támogatását.

A hetilap cikke megemlíti, hogy az ELI-ért Szeged és Pécs versengett: „az már sosem derül ki, vajon a szegedi lösznél szilárdabb talajra olcsóbban épülhetett volna-e a központ" – írják. A cikk szerint jelentős a geológiai kockázat Szegeden. Egy lapunk által megkérdezett geológus azt mondta, a Szeged környéki talaj rezgés szempontjából jobb, mint a pécsi.

A volt szovjet laktanya melletti területen húzzák fel a 30 ezer négyzetméternyi épületet. Fotó: Dobóczky Zsolt

A volt szovjet laktanya melletti területen húzzák fel a 30 ezer négyzetméternyi épületet. Fotó: Dobóczky Zsolt
A geológus úgy fogalmazott, a Mecsekben is található kristályos rétegek jobban vezetik a rezgést, ezért az ilyen terület az ELI szempontjából hátrányosabb. Úgy vélte, a megelőző kutatások alaposan felmérték a két helyszínt, ezért is döntöttek Szeged mellett.

A lézeres központ honlapja szerint az ELI 2013–2017 között épül fel, az első kísérleteket 2015 végén kezdhetik. Azt, hogy csúszásban van-e a projekt, nehéz megmondani. A Fidesz-kormány 2012-ben vizsgálatot indított, mert nem látták megnyugtatónak a projekt előrehaladását, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak nem tűnt biztosítottnak a kutatóhely jövője.

A beruházást bonyolító ELI-HU Nonprofit Kft. 2011-es közleményében is a 2015. év végi kezdést prognosztizáltak, ami a jelek szerint tartható. A rezgéseket elnyelő speciális cölöpözést a Strabag-Swietelsky konzorcium végzi, 30 ezer négyzetméternyi épületet húznak fel a volt szovjet laktanya melletti területen. – A kivitelezési szerződés aláírását követően megkezdődött és jelenleg is gőzerővel zajlik a szegedi lézeres kutatóközpont építése, a munkálatok a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak – mondta [namelink name="Lehrner Lóránt"], az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!