2014.05.23. 21:05
Visszafogott borfesztivál Szabóékkal, hétezerért
Szeged - Egy-egy tál étel, üdítő, néhány pohár bor és egy kis édesség a gyereknek közel 7000 forintjába került Szabóéknak a XX. Szegedi Borfesztiválon.
– Nyolcszáz a kürtőskalács – mondja kis csodálkozással a hangjában [namelink name="Szabó Ferenc"] a Széchenyi téren. – Igen, de jó nagy – így a felesége, Ildikó. A háromtagú Szabó családot kísértünk végig a borfesztiválon. Arra voltunk kíváncsiak, mennyi pénzt költenek el a jubileumi XX. Szegedi Borfesztiválon úgy, hogy csak visszafogottan esznek-isznak.
A Kárász utca felől indulunk, ahol a jobb oldali vendéglátósnál telepedünk le. – Éhgyomorra nem lehet inni – mosolyog Ferenc. Azonnal lehervad arcáról a mosoly, amint az étlapot kezdi böngészni.
Szabóék makói haltepertőt választanak pontyfiléből, aminek 700 forint 10 dekája. A családfő nehezebbet kíván, marhapofát eszik, amiből csak 550 forintba kerül tíz deka. Kisfiuk, Tamás a fesztivál nagy kedvencét, a ropogósra sütött burgonyaszirmot – azaz chipset – választja, amit 700 forintért ízléses csonka gúla formájú papírcsomagolásban adnak. Vesznek még két ásványvizet (300-300 forint), és isznak két kávét csészénként 250 forintért.
Szabóék az Év Bortermelője díjat elnyert [namelink name="Gálné Dignisz Éva"] rozé pinot noirját és kékfrankosát kóstolják meg először. Mindkét italból 240 forintba kerül egy deci.
Ekkor eszükbe jut, hogy emlékbe hazaviszik a fesztivál logójával díszített borospoharat, amelyért 500 forintot hagytak a pultnál. Az elegáns pohárral felvértezve emelik a tétet, és a fesztivál legjobb és Szeged borának megválasztott [namelink name="Balla Géza"], Fekete leányka sziklaborból kóstolnak egy-egy decit, ami 1400 forintjukba kerül.
Így érkezünk el a kürtőskalácsig, amelynek a nyolcéves Tamás örül a legjobban. Visszafelé két-két deci könnyű, hűvös epres rozé jégkását isznak a Szabó szülők. A jeges italok 680 forinttal rövidítették mega családi kasszát.
Szabóék alig másfél órás borfesztiváli sétájukon 6910 forintot költöttek.