Szeged és környéke

2014.07.21. 22:22

7 panelház nem zárta le a 2009-es panelprogramot

Szeged - Két hónapja elkészült az újszegedi Székely sor 7. szám alatti panelház felújítása. Az összesen 25 millió forint értékű tető- és homlokzatszigetelésről, valamint nyílászárócseréről hetekkel ezelőtt beadták az elszámolást.

Munkatársunktól

Két hónapja elkészült az újszegedi Székely sor 7. szám alatti panelház felújítása. Az összesen 25 millió forint értékű tető- és homlokzatszigetelésről, valamint nyílászárócseréről hetekkel ezelőtt beadták az elszámolást.

Most az önkormányzatra és az államra várnak, hogy a nagyjából 11, illetve 8 milliós támogatáshoz hozzájussanak. A 15 lakásos társasház 2009-es utolsó panelprogramra pályázott – hallottuk a lakóktól. Tavaly év végén kapták az értesítést, hogy meglesz hozzá az állami támogatás, kezdhetik a kivitelezést.

Bár az állami döntéshozatal miatt sokáig húzódott az iparosított technológiával épült házak korszerűsítése, az önkormányzat a városi támogatási keretet nyitva tartotta. Ehhez a hátterében lévő kedvezményes bankhitelt előbb 2014. július 30-áig hosszabbította meg, majd mivel ez sem volt elég, a napokban újra módosította a szerződést. [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] korábbi gazdasági alpolgármester – aki felsővárosi önkormányzati képviselőként folyamatosan figyelemmel kíséri a panelpályázatokat – elmondta: az új határidő 2015. június 29. Addig kell a társasházaknak elkészülniük és elszámolniuk. Ez az intézkedés 7 társasházat érint. A Vajda utca 18., a Római körút 13., a Vértói út 7., a Székely sor 7., a Hont Ferenc utca 19., a Juharfás utca 3. és a Hajlat utca 1. nem tudta még lezárni, illetve elszámolni és lehívni a felújítás költségeit.

Többször megírtuk: 2009-ben Szegeden 36 társasház pályázott a panelprogramra. Időközben 4 társasház visszalépett, 7 pedig a kedvező állami döntés ellenére nem vállalta a felújítást. 18 korszerűsítés végül elkészült, 7 ház várja még a pénzét. A képviselő elmondta, 10 év alatt a szegedi panellakások 74 százaléka vett részt a rekonstrukcióban. A program összesen közel 20 milliárdba került, amihez a város 5,5 milliárd forint támogatást nyújtott. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. összehasonlító elemzése alapján a panelépületek energetikai felújításával átlagosan 30 százalék fűtési energia takarítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!