Szeged és környéke

2014.07.16. 22:38

Fény nélkül meghal a fa

Szeged - Fát ültetni környezetbarát gondolkodásra vall, ám körültekintést igényel. Hová, mit, hogyan? – tippeket adunk.

Munkatársunktól

Közterületeken nem ültethetünk tetszés szerint fákat, még akkor sem, ha a saját házunk előtti helyről van szó. Ha a házak és az úttest közötti zöldfelületeken fát akarunk, előbb a terület üzemeltetőjéhez forduljunk. Engedély nélkül nem ültethetünk, nem vághatunk ki fákat.

Ilyen esetekben a zöld terület üzemeltetőjéhez (önkormányzathoz, az illetékes városgazdálkodási társasághoz) kell fordulni. Azért is érdemes szakember tanácsát kérni, mert a helyes fafaj kiválasztásával elkerülhetjük a későbbi bonyodalmakat. Mit gondoljunk végig már a startnál?

 Hogyan ültessünk fát?

Ássunk egy méter mély gödröt, olyan széleset, hogy a gyökér kényelmesen beleférjen (legalább 10-15 centi maradjon szabadon minden oldalról). Az utolsó fázisban, amikor már a gödör alján járunk, ne is emeljük ki a földet, hanem keverjük el trágyával vagy humusszal. Fontos szabály, hogy a gyökerek soha ne érintkezzenek közvetlenül a trágyás földdel. A marhatrágya lúgos, a baromfi- és sertéstrágya savas kémhatású: a gyökérnek közvetlenül egyik sem tesz jót. A gyökereket érdemes kicsit megmetszeni, így hamar hajszálgyökereket ereszt a fa.Jobb, ha az érintett szomszédok tudnak róla, és a közösség együtt fordul a zöldfelület fenntartójához. Nem célszerű például bogyós termésű fát ültetni olyan helyen, ahol a járdára potyogó termés hetekre csúszóssá teszi az utat. Jó viszont, ha a parkokban, füves környezetben vannak bogyós termésű fák, bokrok, mert e termésekkel számos madárfaj táplálkozik.

Nem célszerű erősen allergén pollenű fajt ültetni sem – például nyírfát, égert. Kormányrendelet tiltja az úgynevezett inváziós, nem őshonos, terjeszkedő fafajok ültetését, mint a fehér akác vagy az amerikai kőris. Jól gondoljuk meg, milyen növekedésű, lombozatú fát ültetünk a ház közelébe, illetve a villamosvezetékek alá! A megerősödő fa rongálhatja a házunkat, a magasra nőtt faágakat pedig az áramszolgáltató fogja a célnak megfelelő módon megnyirbálni. Légvezeték alá gömbkoronájú fákat, szűk utcákba oszlopos fákat szoktak ültetni.

Ősztől tavaszig bármikor lehet fát ültetni. Fotó: Dreamstime

Ősztől tavaszig bármikor lehet fát ültetni. Fotó: Dreamstime
Mérlegeljük a fényviszonyokat és a vízellátást is! Az átlagember azt gondolja, hogy a fának csak föld kell; fény nélkül azonban nem lesz képes a fotoszintézisre, és satnya marad. Ősztől tavaszig bármikor lehet fát ültetni. Télen is lehet, de a fagyban sokkal nehezebb gondoskodni arról, hogy a gyökerek körül a talaj megfelelően tömörített legyen. Ez pedig lényeges, mert ha hézagok maradnak, ott könnyen elszaporodnak a gombák. Ültetés előtt ezért szokták iszapolni a fa gyökerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!