Szeged és környéke

2014.07.23. 23:11

Horrorjátszótér a szegedi belvárosban

Szeged - Hajléktalanok, szemét, kutyapiszok, hintába ültetett kutyák, hányásában üldögélő drogos fiatal, fecskendők – horrorjátszótérként írta le több szülő a szegedi Gyertyámos és Nemes Takács utca határolta tömbbelsőben lévő játszóteret.

Arany T. János

– A két lépcsőház közti kis átjáróban drogosok tanyáznak. A múltkor egy üveges tekintetű tizenéves fiatalember a saját hányásában ült. Látszott rajta, azt se tudja, hogy jön vagy megy – panaszolta olvasónk.

 Bírság, figyelmeztetés

A leggyakoribb szabálysértés a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése: járdán parkolás, várakozási és megállási tilalom megszegése. Csicsóné Kerepesi Katalin, a közterület-felügyelet jogi előadója elmondta, idén júniusig 196 autós kapott helyszíni bírságot 3 millió 60 ezer forint értékben. A sofőr távollétében további 1769 esetben szabtak ki büntetést 28 millió 153 ezer forint értékben. Kutyával veszélyeztetés miatt két esetben figyelmeztetésben részesítették a tulajdonost. A köztisztasági szabályok megsértéséért – idetartozik a szemetelés és a kutyaürülék hátrahagyása – két esetben összesen 30 ezer forintos bírságot szabtak ki, 12-szer figyelmeztettek, hat alkalommal pedig feljelentettek a felügyelők.

A fiatal anyuka Szeged belvárosában, a Gyertyámos és Nemes takács utca között lévő játszótérről és környékéről beszélt. Elmondta, a hajléktalanok szétdobálják a konténerből kiszedett ruhákat, elfoglalják a padokat. Mindent beborít a kutyaszar, néhány gazda a kötélből készült hintába teszi a kutyáját.

A helyszínen tapasztaltuk: hatalmas hegyekben állnak a fákról levágott gallyak, a padon ottfelejtett, ócska ruhadarabok, borospalackok, dobozok, a fűben fecskendő. Több lakó is elmesélte: rendszeresen ők szedik össze a tűket, lapátolják a kutyaszart, és igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy a gyerekük, unokájuk biztonságosan játszhasson.

A Gyertyámos és Nemes takács utca határolta tömbbelsőben két évvel ezelőtt [namelink name="Gyimesi László"] önkormányzati képviselő a játszótér-felújítási alapból közel 8 millió forintért cseréltette ki a játszópark eszközeit, a balesetveszélyes vasjátékok helyére több szabványos fajáték került. A képviselő elmondta, hozzá nem érkezett ilyen jellegű panasz.

– Annyit tudok tenni, hogy felhívom a közterület-felügyeletet, fokozottan figyeljenek erre a játszótérre – ígérte Gyimesi, aki szerint ez olyan társadalmi probléma, amivel egy önkormányzati képviselő nem tud mit kezdeni. – Amit lehet, igyekszem megoldani. Például a Nemes takács utca egyik üres telkén felszámoltunk egy kisebb szeméttelepet – tette hozzá.

Horrorjátszótér a szegedi belvárosban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Mi nem vagyunk hatóság, nem tudunk mit tenni. A játszóterekre beengedett kutyák amellett, hogy ott végzik el a dolgukat, szétrágják a műanyag hinták ülőrészét. Hetente cserélünk ülőlapokat. Óriási a kár – mondta egyre indulatosabban [namelink name="Makrai László"]. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint ők is a rongálók, szemetelők áldozatai.

– Súlyos a helyzet, intézkedni nem tudunk. Havonta milliókat költünk a károk kijavítására – magyarázta. Az ügyvezető szerint a nyugat-európai országokhoz hasonlóan nálunk is rendkívül szigorúan kellene szankcionálni a közterületi szabálysértéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!