Szeged és környéke

2014.07.28. 20:03

Megelőzhető a hepatitis

A májgyulladást és májelégtelenséget okozó hepatitisvírusok legtöbbjét megelőzhetjük. Ne feledjük azonban: az idősebb generáció nem védett a veszélyes B változat ellen, az A variáns pedig az utazókat fenyegetheti.

Kiss Tímea

 Nem nagy ár az oltás

Aki nem védett a hepatitis B-vel szemben, annak érdemes beoltatnia magát, mert komoly kockázatot nem jelent, háziorvossal felíratható a vakcina. – Ha a betegség megelőzhető, akkor előzzük is meg, nem nagy ár a védőoltás, ha a hepatitisről van szó – mondta dr. Pálvölgyi Attila belgyógyász. – A hepatitis C ellen nincs egyelőre vakcina, a hepatitis A és B-vel szemben viszont kapható. Hepatitis A ellen annak érdemes felvennie, aki olyan országba utazik, ahol rosszak a higiénés körülmények. Léteznek kombinált oltóanyagok is, amelyek az A és a B vírus ellen is védenek, időben oltassuk be magunkat, mert három hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni a három oltásból álló vakcinációt a teljes védettség kialakításához – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére tegnap tartották a hepatitis világnapját. Máig számos tévhit él a vírussal kapcsolatban.

A máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedését okozó hepatitisvírusnak több variánsa ismert. A hepatitis A és az E általában a rossz higiénés viszonyok között élőket veszélyezteti, például széklettel szennyezett vízzel terjed, fertőz, heveny májgyulladást eredményez, de krónikus májgyulladásba nem csap át.

– Előfordulhat szabadtéri vizekben, ezért óvakodjunk, hogy fürdőzéskor víz ne kerüljön a szánkba, vagy ahol tudjuk, hogy rossz higiénés körülmények jellemzők, ne fürödjünk, és ne fogyasszunk ásott kútból sem vizet – tanácsolta [namelink name="dr. Pálvölgyi Attila"] belgyógyász, aki szerint nagy népegészségügyi problémát inkább a hepatitis B, C és D jelent, mert ezek krónikus betegséget okozhatnak.

A hepatitis B variánsa ellen 1999 óta oltják a 14 éves gyerekeket, aminek köszönhetően egyre csökken az új esetek száma. Ma már a vérkészítményeket is szűrik hepatitis B-re és C-re. Ezek a vírusok azonban nemi úton is terjedhetnek, de hazánkban monogám kapcsolatban rendkívül kevés esetben fordul elő, a gumióvszer használata pedig védelmet nyújt ellene.

A szűrés mindenképpen javasolt a rizikócsoportba tartozóknak: a vénás droghasználóknak, a rendszeresen transzfúziókban vagy művesekezelésben részesülőknek, a nem megfelelő higiénés körülmények között vagy a távoli múltban invazív, vérrel járó beavatkozásokon, műtéten átesetteknek, illetve azoknak, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.


– Ideális az lenne, ha egyszer az életben mindenki átesne egy szűrővizsgálaton. Aki nincs beoltva hepatitis B ellen, annak  különösen ajánlott a szűrés, ha a vérrokonságában előfordul a vírus. A rizikócsoportba tartoznak azok is, akik tetoválást vagy testékszert viselnek. A kórokozótól az ép bőr megvéd, de minden tűszúrással vagy nyílt sebbel járó beavatkozás esélyt jelent a vírus bejutására – figyelmeztetett Pálvölgyi Attila.

 Hepatitis a világban

Hazánkban hepatitis B-vírussal az átfertőzöttség kb. 20 szá-
zalék, a krónikus fertőzöttek aránya kb. 1 százalékra tehető.
A WHO adatai szerint Európa lakosságának 2–20 százaléka fertőződött már vele. Hazánkban hepatitis C-vírussal a lakosság 1,5 százaléka fertőzött.

A belgyógyász tapasztalatai alapján elmondta: a B-vírussal fertőzötteknél a betegség az esetek 15-20 százalékában okoz krónikus májgyulladást, míg akik a C vírustól válnak fertőzötté, azok közül 15-20 százalék gyógyul csak meg spontán, közel negyedük súlyos betegségbe csap át, amely 15-25 év alatt akár májzsugorodásba is torkollhat. A betegség alattomos, sokszor tünetmentes, és gyakran a krónikus májgyulladást csak a fáradékonyság jelzi.

Egészségesnek hiszik magukat a betegek, és csak a véradáson derül ki, hogy hepatitisfertőzöttek. De indokolt az elővigyázatosság: a hepatitis okozta krónikus májgyulladásból májzsugorodás, sárgasággal, lábdagadással, hasi vizesedéssel járó májelégtelenség alakulhat ki, ezen felül növekszik a májrák kialakulásának kockázata is. A vírushepatitisben szenvedő betegeknél a májzsugorodás kialakulásának esélyét növeli, akár a legkisebb mennyiségű alkoholfogyasztás, az esetleges májkárosító gyógyszerek egyidejű, rendszeres szedése vagy akár a gyakori érintkezés rizikós vegyszerekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!