Szeged és környéke

2014.09.05. 23:59

Május óta nincs gáz a Tavasz utca 7-ben

Szeged - Negyedik hónapja várja a Tavasz utca 7. szám alatti 7 lakásos társasház, hogy újra legyen gáza. A lakók félnek a téltől és a költségektől, az IKV a 3 magántulajdonossal fizettetne.

Dombai Tünde

Május vége óta gáz nélkül van a Tavasz utca 7. szám alatti társasház. A szokásos dolog történt – mint több társasházról megírtuk mostanában –, gázszagot éreztek a lakók, bejelentették, a szolgáltató gázszivárgást állapított meg, lekapcsolta a gerincről a ház bemenő vezetékét. Azóta más nem történt.


– A hét lakás közül három magántulajdonosé, négy önkormányzati bérlemény. Én 14 éve vettem meg az emeleti lakást, szabályos terv alapján felújítottam a konvektoros fűtést, új gáztűzhelyt szereltettem fel. Külön gázórán van minden lakó. Hozzám be se jöttek megnézni, rendben van-e a rendszer. A legutóbbi közgyűlésre egyedül én mentem el, ott közölte a házat kezelő IKV, hogy a tulajdonosoknak 3-400 ezer forintért meg kell terveztetniük az egész ház gázvezetékének cseréjét, majd akkor lesz újra szolgáltatás. Hogy fizetnénk mi mindent? – hívta elkeseredésében szerkesztőségünket [namelink name="Tóth Jánosné Magdi"] (65).


– 73 ezer forint nyugdíjból 11 ezer 500 a közös költség, most 14 ezer a villanyszámla, mert rezsón főzök a turista főző mellett. Én már többet nem tudok fizetni. Jön a tél, kellene a fűtés, egy villanymelegítőt is beszereztem, de a gatyánkat is kifizetjük rá, nem megoldás az sem. Nem törődnek azzal, aki normálisan akar élni. Nagyárvíz előtti a ház, fel kellene újítani a vízcsöveket, a villanyt, a vécé is az udvaron van. Legutóbb a szomszéd lakásba becsapott a villám, beszakította a tetőt, azt is úgy hagyták.

 

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba


Az IKV Zrt-nek. – csakúgy, mint az Olajbányász téri tömbház ügyében – elküldtük kérdéseinket, de nem válaszoltak.

 

 

 Két ház, egy eset


Az Olajbányász tér 1. szám alatti önkormányzati tömbház 158 lakása augusztus 28. óta van gáz nélkül, ott csak főzéshez használnák a szolgáltatást. Egyelőre a gáztűzhelyek egy részének cseréjét végzik az IKV szerelői. A Petőfi Sándor sugárút 46. alatti ház 11 lakása, közte 3 IKV-s bérleménye 2013 novemberében maradt szolgáltatás nélkül. A lakók gázfűtés nélkül húzták ki a telet, végül május végére oldódott meg a problémájuk.

 

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. tájékoztatása szerint május 29-én kapták a bejelentést a Tavasz utcai gázszagról. Kollégáik műszeres méréssel megállapították, hogy a bejelentő földszinti lakásában és a szomszédjában gázszivárgás van. Az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetése miatt a törvény szerint a gázszolgáltatást felfüggesztették a bemenő vezeték levágásával. A csatlakozóvezeték helyreállításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, ami jelen esetben a társasház.


A gázszolgáltatás visszaállítása akkor lehetséges, ha a jogszabályokban előírt felújítást az arra jogosult kivitelező az engedélyezett tervek alapján elvégzi, és azt az Égáz-Dégáz műszaki felülvizsgálaton megfelelőnek minősíti. Nyilvántartásuk szerint a Tavasz utcai ingatlanra vonatkozó csatlakozóvezeték-tervet nem adtak be.


Megkérdeztünk egy ügyvédet is, ki fizeti a közös vezeték tervezését és cseréjét. Ha a társasház alapító okirata vagy a szervezeti és működési szabályzata másképp nem rendeli, akkor a tulajdoni hányad arányában kell felosztaniuk a költségeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!