Szeged és környéke

2014.09.05. 21:37

Megújítják a Dömötör-díjat

Szeged - Megkopott a Dömötör-díj presztízse, csökkent a szavazatok száma, ezért úgy döntöttek, megújítják a szegedi színház művészeinek adható kitüntetést – mondja Czenéné Vass Mária, a díj társadalmi kuratóriumának soros elnöke. Egész évadban várják a szavazatokat – immár a gyerekközönségtől is.

Munkatársunktól

 További változások

A tervek szerint a Dömötör-életműdíj Bánvölgyi László szobrászművész már jól ismert bronz kisplasztikája lesz, a többi díjazott a szobrocska ábrázolásának éremváltozatát kapja. 2015-ben az alábbi kategóriákban adnak át díjat: legjobb férfi és női színész; legjobb operaénekes és operaénekesnő, legjobb táncos, rendező, látványtervező, jelmeztervező. Új kategória lesz „az évad művésze" és a gyermekközönség díja. Az életműdíj és a legjobb háttérmunkás díjának elbírálása változatlan marad. A kuratórium a színház szakmai javaslatai mellett a közönségszavazatokat is javaslatként kezeli, és az évad során legtöbb szavazatot kapott jelöltek közül választja ki a Dömötör-díjast úgy, mint ahogyan az eddig az életműdíj esetében történt. A kuratórium a 2014–15-ös szezont „próbaévadnak" tekinti a Dömötör-díj szempontjából, a díjátadó gála után értékeli, és javaslatot tehet további változtatásokra.

– Emlékszem az 1999-es első Dömötör-gálaestre, amelyen életműdíjasunkat, Varga Mátyást felállva ünnepelte a szegedi közönség. A legendás díszlettervező azt mondta: még a Kossuth-díj átvétele sem jelentett számára ilyen örömet. A lelkes fogadtatást látva úgy érezte: itthon van. A másik életműdíjasunkról, Réti Csabáról szóló kötetben is olvasható: a tenorista összes kitüntetése közül ennek örült a legjobban. Ma már országszerte hivatalos színházi díjként ismerik a Dömötör-díjat – 16 éve ez a szegedi színház művészeinek elismerése, nem szabad hagynunk, hogy ellaposodjon. Márpedig úgy vettük észre, kicsit megkopott a díj presztízse, radikálisan csökkent a leadott szavazatok száma. Az utóbbi években nem figyeltek már rá annyira az emberek. Előfordult, hogy egy-egy jelölt érdekében valóságos kampányt indítottak rokonok, barátok, így Előfordult, hogy egy-egy jelölt érdekében valóságos kampányt indítottak rokonok, barátok, így sokan úgy szavaztak az interneten, hogy nem is látták az előadásokat. Ezért az egyik legfontosabb változtatás: szeretnénk összekötni a szavazást az előadások megtekintésével. Ezért az egyik legfontosabb változtatás: szeretnénk összekötni a szavazást az előadások megtekintésével – mondja [namelink name="Czenéné Vass Mária"], a Dömötör-díj társadalmi kuratóriumának nyáron megválasztott soros elnöke.

Ez azt jelenti, hogy már a színi évad első előadásától kezdve szavazhat a közönség: a nézők a színházban és a jegyirodában kihelyezett urnákba bedobható jegyekre és bérletszelvényekre egy-egy művész nevét írhatják. A voksoláshoz már nem kell nevet, címet megadni, ahogyan korábban kellett.

A díj régi presztízsét szeretnék visszaállítani – a 2005-ös Dömötör-gála fináléján Vajda Júlia, Juronics Tamás és az akkori életműdíjas: Gregor József. archív fotó: DM

A díj régi presztízsét szeretnék visszaállítani – a 2005-ös Dömötör-gála fináléján Vajda Júlia, Juronics Tamás és az akkori életműdíjas: Gregor József. archív fotó: DM

– Átláthatóvá, nyilvánossá szeretnénk tenni a szavazatszámlálás folyamatát és eredményét is. Fontos, hogy a közönség érezze: számít a véleménye. Szeretnénk már a gyerekeket is hozzászoktatni a véleménynyilvánításhoz, ezért a következő gálán, 2015. május 30-án első alkalommal átadjuk a gyerekközönség által odaítélt Dömötör-díjat is. Az egyik művész azt kifogásolta: a díj társadalmi kuratóriuma nem színházi szakemberekből áll. Ez nem is volt cél, hiszen nem a színházi szakmát, hanem a civileket, a legkülönbözőbb közönségrétegeket képviseljük. Majdhogynem hivatásos nézők vagyunk, akik az elmúlt évtizedekben látták a szegedi teátrum szinte mindegyik produkcióját. A díjátadó gála varázsa is megkopott az utóbbi években. A közönség nem ismeretlen tehetségeket szeretne látni a gálaműsorban, hanem a kedvenceit, a színház vezető művészeit. A Dömötör-gála a színház ünnepe is; már a jelölés is elismerést jelent, nem lenne szabad megsértődnie senkinek, ha végül nem ő kapja meg a díjat. Végignéztem a 16 év jelöléseit, úgy gondolom, megalapozott döntéseket hoztunk. Az más kérdés, hogy a három jelöltünk közül a szavazást nem mindig az nyerte, akit a szakma is a legérdemesebbnek tartott a díjra – sorolja a felmerült problémákat Czenéné Vass Mária, aki arra biztatja a közönséget, hogy folyamatosan szavazzon, és ne csak a színészekre, énekesekre, táncosokra figyeljen, hanem az alkotók, a rendezők, a díszlet- és jelmeztervezők munkáját is értékelje.

Czenéné Vass Mária. Fotó: DM

Czenéné Vass Mária. Fotó: DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!