Szeged és környéke

2014.10.16. 12:12

Arab sakkjátszma: Lékó Péter is bíró elé lépett

Lékó Péter nemzetközi sakknagymestert is meghallgatta a bíróság a 2012 nyarán határrendészek által vélhetően megvert egyesült arab emírségekbeli sakkvezető ügyében.

Kiss Gábor Gergő

Az ügyeletet ellátó orvos, a mentőápolók és Lékó Péter nemzetközi sakknagymester tanúkénti meghallgatásával folytatódott a megvert arab sakkvezető ügye a Szegedi Törvényszéken csütörtökön. Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt – ahogy írtuk – a gyanú szerint az ország 18 éves nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal 2012 nyarán nézték határsértőnek a rendőrök, aminek üldözés és a sakkvezető bordatörése lett a vége. A sakkvezető azt állította, hogy a üldözés után öt-t percig folyamatosan testszerte ütötték és rugdosták a rendőrök, akik üldözés közben nem mondták angolul, hogy határrendészek, azonosító nem lógott a nyakukban, és a rendőrök segítségére siető taxis pedig szándékosan ütötte el a Forráshoz közel. A korábbi tárgyalásokon az orvosszakértői vélemény egyértelművé tette a sérülések nem keletkezhettek a férfi által előadott módon.

A sérült sportolót a Szegedi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol rosszul érezte magát, ügyeletes orvost hívtak hozzá. Az orvos a bíró előtt kijelentette, hogy többször megkérdezte a sértettet, illetve a nagymestert, hogy mi történt velük, de választ nem kapott rá. Vizsgálatkor al-Marzúki mellkasán nem látott semmilyen elváltozást, az arcán sem látott sérüléseket, nem volt sokkos állapotban. A rendőrségen a kérdéses napon megjelent Lékó Péter sakknagymester is, akinek vendégei voltak az arab sakkozók. A szegedi sportoló most azt vallotta, hogy rendőrségre érkezése előtt beszélt Szalim Abdulrahmannal, aki csak annyit említett, hogy al-Marzúkit előállítás alatt sérülés érte. Korábbi vallomása szerint azonban már az első telefonbeszélgetésben említette Lékónak, hogy a rendőrök megverték a sakkvezetőt. A rendőrökkó szerint csak annyit mondta neki a kapitányságon, hogy al-Marzúki menekülés közben többször elesett. Mivel al-Marzúki továbbra is rosszul érezte magát, mentőt hívtak hozzá, ami a klinikára vitte Lékóval és az ügy második számú gyanúsítottjával, V. Igorral, akit az ügyészség P. László Péterrel hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádol.

– Mikor beszálltunk a mentőbe, al-Marzúki annyit mondott nekem V. Igorról, hogy ő egy jó srác. Csak később tudtam, meg, hogy V. Igor is egyike volt az őt üldöző rendőröknek, illetve, hogy barátomat egy elé beálló autó is zavarta a menekülésben, amint átesett. A mentőben V. Igor sajnálatát fejezte ki az eset miatt, azt mondta, hogy száz esetből kilencvenkilencszer igazuk van határsértők ügyében – mondta Lékó. A bíróság a tárgyalást január 22-ére napolta el, ahol még számos kérdést akarnak tisztázni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!