Szeged és környéke

2014.10.10. 22:32

Miből élünk?

Szeged - Miből élünk? címmel a háztartások életkörülményeit feltáró felmérés kezdődik az országban október 20-án, a kérdezőbiztosok december 7-éig járják a településeket – erről tartott pénteken sajtótájékoztatót Virágh Eszter szakmai tanácsadó a KSH szegedi főosztályán.

Munkatársunktól

A felmérést az Európai Központi Bank (EKB) kezdeményezte 20 országban, Magyarországon a KSH hajtja végre. Az adatokat véletlenszerűen kiválasztott 18 ezer háztartásból, 167 településen gyűjtik össze. Csongrád megyében 9 helyen 1026 háztartásba csengetnek be az adatokat bizalmasan kezelő kérdezők.

A települések: Csongrád, Dóc, Hódmezővásárhely, Makó, Mindszent, Szatymaz, Szeged, Szentes, Üllés. Szegeden 6 összeíró járja majd a lakásokat, Vásárhelyen 2 fő, a többi helyen 1-1 kérdezőbiztos jelentkezik. Arra kíváncsiak, hogy a háztartásokban milyen tárgyi javak, például ingatlanok, autók vannak, mekkora jövedelemből élnek, milyen adósságaik vannak.

A kérdésekre interneten is lehet válaszolni. A közreműködő háztartások 1000 forintos étkezési utalványt kapnak, az interneten kitöltők között 10 táblagépet sorsolnak ki.

A felmérés célja, hogy az EKB körültekintőbben alapozhassa meg a pénzügyi döntéseit. Kiindulópontja az volt, hogy a válság hogy érintette a családokat, háztartásokat, melyek közülük a legsérülékenyebbek. Hasonló vizsgálódás már volt egyszer 2010–11-ben, de abban Magyarország még nem vett részt.
Az eredményeket előreláthatóan 2015 szeptemberében publikálják.
Csongrád megyében a KSH szerint 100 háztartásra 227 fő jut, ez kevesebb, mint az országos átlag, a 136 fő. A megyében a lakosság közel 50 százaléka legalább érettségivel rendelkezik (az országos arány 49 százalék), a magántulajdonú lakások aránya 95,6 százalék (az országos érték 95.8 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!