Szeged és környéke

2014.11.09. 15:27

Búza Zsolt újrázott Bakson: megfigyelés, botrány a megismételt választáson

Baks - Mindenki kamerázott mindenkit a vasárnapi megismételt baksi választáson. Az egyik képviselő-jelölt azt is vezette, ki ment el szavazni. A „hiányzókat" a segítők felkeresték és szavazásra buzdították.

Segesvári Csaba

[namelink name="Búza Zsolt"] nyerte a vasárnapi megismételt önkormányzati választást Bakson. A polgármesteri székért a 2006 óta hivatalban lévő faluvezető és független kihívója, [namelink name="Mihályné Tóth Margit"] indult. Megírtuk, a területi választási bizottság megsemmisítette az októberi eredményeket, miután kiderült: a helyiek személyi igazolvány nélkül szavaztak. A szavazókörök eredményei szerint Búza Zsolt 93 szavazattal előzte meg riválisát, javítani tudott október 12-i eredményén, amikor csak 58 szavazat volt a különbség. 69 százalékos részvétel mellett Búza Zsolt 606, Mihályné Tóth Margit 513 voksot kapott.

A megismételt választást több rendkívüli esemény is megzavarta. Baks jegyzője, aki egyben a helyi választási iroda vezetője elmondta, egy választó a szavazatszámláló bizottság tagjainak felszólítása ellenére szavazólappal a kezében távozott a szavazóhelyiségből. - A szavazatszámláló bizottság tagjai összevitatkoztak arról, ki vigye el a választókhoz a mozgóurnát. Végül megegyezés született, így nem kellett felfüggeszteni a voksolást - közölte a Heinerné dr. Kecskés Aranka. Az egyik jelölt, akinek otthona a szavazóhelyiséggel szemben található, kamerát szerelt házára, és a délelőtt folyamán rögzítette, kik mennek el voksolni. Információink szerint a „hiányzókat" a kamerázó képviselő-jelölt segítői felkeresték és szavazásra bíztatták.

Búza Zsolt vezetheti tovább Baksot. A szerző felvétele

Búza Zsolt vezetheti tovább Baksot. A szerző felvétele
Mivel a területi választási bizottság a Bakson feltárt szabálytalanságok miatt nem állapíthatta meg a megyei önkormányzati választás eredményét, eddig a Csongrád megyei közgyűlés sem alakulhatott meg. A baksi szavazás azonban nem változtat a testület összetételén: a Fidesz-KDNP tizenegy, az MSZP öt, a Jobbik pedig négy képviselőt delegál a testületbe. A megyei önkormányzati választás települési eredményét, valamint a helyi képviselő-testületi választás eredményét várhatóan az éjszakai órákban állapítja meg a helyi választási bizottság.

Korábban

Heinerné Kecskés Aranka elmondta, egy választó a szavazatszámláló bizottság tagjainak felszólítása ellenére szavazólappal a kezében távozott a szavazóhelyiségből. A történteket jegyzőkönyvben rögzítették. Az egyik szavazatszámláló bizottság tagjai nem fogadták el az elnöki döntést, és összevitatkoztak arról, ki vigye el a választókhoz a mozgóurnát. Itt végül megegyezés született, így nem kellett fölfüggeszteni a voksolást - közölte a jegyző. Az egyik jelölt, akinek otthona átellenben található a szavazóhelyiséggel, kamerát szerelt házára, és a délelőtt folyamán rögzítette, kik mennek el voksolni. Felszólításra a jelölt abbahagyta a felvétel készítését - tudatta a választási iroda vezetője. Hozzátette: az egyik párt aktivistái - már a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetén kívül - film- és fényképfelvételeket készítettek a választási helyszínre tartó emberekről.

A történtek ellenére rendben zajlik a szavazás a községben - mondta Heinerné Kecskés Aranka. A területi választási bizottság a kisteleki járáshoz tartozó kétezer lakosú községben azért semmisítette meg a voksolás eredményét, mert a faluban működő mindkét szavazókörben a szavazatszámláló bizottságok tagjai egyhangúan döntöttek arról, hogy az emberek személyazonosságuk igazolása nélkül is voksolhatnak, tekintettel arra, hogy a település lakosai ismerik egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!