Szeged és környéke

2014.11.10. 21:11

Építési bírságot is kapott a tornyos szomszéd

Domaszék, Szeged - Építési bírság mellett fennmaradási engedélyt kapott annak a domaszéki férfinek az adótornya, aki március óta különböző hatóságoknál folyamatosan feljelenti és kamerával figyeli a szomszédos vállalkozást.

A. T. J.

Mint megírtuk, március óta több hatóságnál feljelentette egy domaszéki tanya tulajdonosa a kertészeti gépek és motorok eladásával foglalkozó szomszéd vállalkozást, a Maurer Gép Kft.-t. A feljelentő telkén torony áll, kamerával figyeli a szomszédot.

– A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz bejelentés érkezett, hogy a Domaszék külterületén lévő ingatlanon mikrohullámú internetszolgáltatáshoz használatos torony épült engedély nélkül. A hatóság megkereste a korábban antennaépítés ügyében hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hivatalokat, mivel az antenna és antennatartó-szerkezetek engedélyezése csak 2013. július 1-jétől tartozik hatóságunk hatáskörébe – tudtuk meg [namelink name="Havasi Kornéliától"], a hírközlési hatóság kommunikációs igazgatóságának munkatársától.

A szakember elmondta, a szegedi jegyző arról tájékoztatta őket, hogy fennmaradási engedélyt adott az engedély nélkül épült toronyra, így az jelenleg rendelkezik engedéllyel.

[namelink name="Varró László"], a szegedi polgármesteri hivatal építési osztályának vezetője elmondta, a konkrét esetről azért nem adhat felvilágosítást, mert az szolgálati titoknak minősül. – Általánosságban elmondható, ha egy engedély nélküli építményre fennmaradási engedélyt kap a tulajdonos, akkor ezzel egyidejűleg építési bírságot is ki kell szabni. Ennek összegét kormányrendelet szabályozza – magyarázta az osztályvezető. A toronyhoz hasonló esetekben a büntetést folyóméterben mérik. Tehát minél magasabb egy építmény, annál nagyobb a bírság összege.

A kamerás megfigyeléssel kapcsolatban [namelink name="Péterfalvi Attila"], a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta, magánszemélyek által üzemeltetett kamera kizárólag a saját tulajdonban álló ingatlan, épület területét figyelheti meg, a kamera látószöge nem irányulhat a szomszéd tulajdonában álló telekre és közterületre sem.
– Amennyiben a fenti kritériumok nem teljesülnek, akkor a kamerás megfigyelés jogellenes lehet, és ezért birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni – mondta Péterfalvi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!