Szeged és környéke

2014.11.04. 21:03

Targoncát vezetnek az elítéltek

Nagyfa - Húsz elítélt vizsgázott targoncavezetésből a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben. Az új szakma a fogvatartottak reményei szerint szabadulásuk után új életet és biztos megélhetést ad nekik.

Kiss Gábor Gergő

Targoncavezetésből vizsgázott húsz elítélt kedd délelőtt a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet tanpályáján. Először elméletben kellett számot adni abból a tudásból, amit a SZTÁV Felnőttképző Zrt. egy hónapos, százhúsz órás börtöntanfolyamán sajátítottak el, majd a targoncával előbb szlalomozniuk kellett, majd egy raklapot elvinniük a pálya egyik részéről a másikra.

A vizsgázók között volt a jövő márciusban szabaduló [namelink name="Lendvai Bátor Zsolt"] is. A 36 éves férfit 3 év 2 hónapra ítélték el, Nagyfára 2012 márciusában került. – Először, és remélem, utoljára kerültem rácsok mögé. Főiskolai végzettségem van, informatikát és pünkösdista teológiát tanultam. Az informatika juttatott bajba, az életben nem megyek többé a számvitel közelébe. Nagyon jól jött ez a targoncavezetőivizsga-lehetőség, ami egy új esélyt ad majd nekem a szabadulásom után. Öt gyermekem van, és magunkhoz vettük az elhunyt bátyám két gyerekét is. A targoncagépkezelő-szakma viszonylag keresett: először itthon szeretnék boldogulni vele, de a távlati terveimben egy angliai munkavállalás szerepel. Szeretném tovább képezni magam, a végső célom, hogy műszakvezető legyek egy londoni üzemben – magyarázta öntudatosan a fiatalember.

Lendvai Bátor Zsolt sikeresen vizsgázott targoncavezetrésből. Fotó: Schmidt Andrea

Lendvai Bátor Zsolt sikeresen vizsgázott targoncavezetrésből.
Fotó: Schmidt Andrea

Bátor azt mondta, hogy reményei szerint már itthon is keres majd annyi pénzt új végzettségével, amiből tisztességgel el tudja látni családját. Az elméleti részről azt mondta, hogy közepesen volt nehéz a feladatsor, míg a gyakorlati részt magabiztosan teljesítette.

[namelink name="Kovács Anett"], a SZTÁV Felnőttképező Zrt. szegedi kirendeltségvezetője elmondta: az uniós TÁMOP-projektből finanszírozott képzésre olyan elítéltek jelentkezhettek, akik egészségügyileg alkalmasak a munkakör betöltésére, és megvan a nyolc általános iskolai végzettségük. – Bár az építőipar nincsen éppen a csúcson, de ezzel a képzettséggel például anyagmozgatóként bármilyen nagyvállalat raktárában lehet munkát vállalni itthon és külföldön is. Szinte minden hallgatónk kapott eddig munkát, aki ezt a tanfolyamot végezte el – magyarázta Kovács Anett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!