Szeged és környéke

2014.12.05. 20:16

Kilenc szegedi cserkész utazhat Japánba

Szeged - Szegedről kilenc cserkészt választottak ki, hogy a magyar csapattal részt vegyen jövő nyáron Japánban a világtalálkozón. A fiatalok néptánccal, hagyományos ételek és feltalálók bemutatásával is képviselnék a magyarságot.

Vida-Szűcs Imre

Cserkész-világtalálkozót (dzsemborit) tartanak jövő nyáron Japánban, Yamaguchi prefektúrában, egy mesterséges félszigeten, Kirara-hamában. Magyarországot 108 cserkész – az őrsvezetőket, a központi vezetőket és a nemzetközi segítőket nem számítva – képviseli majd, Szegedről 9 fiatalt választottak ki a nagyjából duplaennyi jelentkező közül. Már izgatottan várják a cserkészek a négyévente sorra kerülő találkozót, de hogy elutazhassanak, ahhoz még támogatókra van szükségük. Pusztán önerőből és diákmunkából ugyanis nem tudják kifizetni a személyenként félmillió forint részvételi díjat.

A kilenc szegedi fiatal már izgatottan várja a dzsemborit, no meg, hogy összejöjjön a pénz az utazásra. Fotó: Karnok Csaba

A kilenc szegedi fiatal már izgatottan várja a dzsemborit, no meg, hogy összejöjjön a pénz az utazásra. Fotó: Karnok Csaba
– Budapesten volt egy válogató hétvége, amikor eldőlt, hogy kik jutnak ki a világtalálkozóra. A cél, hogy olyanok menjenek ki, akik méltón képviselik a magyar cserkészetet, a kultúrát és a kereszténységet – mondta [namelink name="Bauer Magdolna"], az 1507. számú Árpád-házi Szent Margit Cserkészcsapat tagja. A 25 éves lány lesz a szegedi csoport legidősebb tagja, a többiek középiskolások, illetve hozzájuk csatlakozik nemzetközi segítőként a Szegeden tanuló, vajdasági [namelink name="Mátyus Ákos"].

Néptánc, főzés, önkéntes munka

A jövő nyári világtalálkozó jelmondata: Spirit of Unity, azaz Érezzük az egységet. A táborhelyük olyan lesz, mint egy kis falu, mosodával, kis kórházzal, postával, bolttal és kápolnával. A magyar csapat a tervek szerint néptánccal, feltalálók, építmények és sportsikerek bemutatásával adna képet kultúránkról. Magyar csárdát is építenének, ahol hagyományos ételeinket készítenék el és kóstoltatnák a világ cserkészeivel. Már a találkozó ideje alatt is lesz lehetőségük a táborhelyet elhagyva, önkéntes munkát végezve megismerni Japánt, de a dzsembori után 4-5 napot terveznek eltölteni Kiotóban és Oszakában, illetve kisebb csoportokban bejárnák Fujit, Kumano-Kodót vagy Tokiót.


Bauer Magdolnától megtudtuk, kisebb részletekben kell befizetniük a részvételhez szükséges összeget, eddig fejenként 70 ezer forintot fizettek. Amellett, hogy mindenki a saját plébániáján is gyűjt, a püspökséghez és [namelink name="Gyulay Endre"] nyugalmazott megyés püspökhöz fordulnak segítségért. A Magyar Dzsembori Csapat köszönettel fogad mindenféle támogatást, hogy a magyarságot és a magyar cserkészetet megfelelően tudják képviselni a 23. világtalálkozón. A küldetésről bővebben a www.cserkesz.hu/ dzsembori oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!