Szeged és környéke

2014.12.07. 16:53

Ötvenéves a parasztkórus Zákányszéken

Zákányszék - Ötvenéves a Zákányszéki Parasztkórus, amely 1964 őszén alakult az akkori Homokkultúra Szakszövetkezet dolgozóiból.

Munkatársunktól

Az eltelt öt évtized alatt az együttes számos kiváló minősítéssel és eredménnyel büszkélkedhet, de mint Zombori Istvánné, a Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár vezetője fogalmazott, legfontosabb a kórus tagjainak összetartása, amellyel a magyar népzenei kultúrát a mai napig töretlen lelkesedéssel ápolják.

A parasztkórus megalakulása óta eltelt 50 évben több százan voltak hosszabb-rövidebb ideig az énekkar tagjai. Férfiak, asszonyok, gyerekek, dolgos parasztemberek, tanulók és egyetemista fiatalok. Szabó István és Hegedűs János a kezdetektől tagja az együttesnek.

Az együttes országos minősítésen tizennégy alkalommal vett részt. Vegyes kari kategóriában 1983-ban kapta meg az együttes az „Arany" fokozatot, amit többször sikerült megismételnie. A kórus életében a legemlékezetesebb megmérettetés 2002-ben és 2003- ban volt, amikor az Arany mi-
nősítés mellett az Arany Páva- díjat is elnyerték. A kórus 2009- ben megkapta a Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díját, amellyel a megyében végzett kiemelkedő és áldozatos munkájukat ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!