Szeged és környéke

2015.01.14. 20:35

Tüntetnek a diákok a gimnázium bezárása ellen

Szeged - A működtető alapítvány kuratóriuma ugyan még nem hozta meg a döntést a Rogers Gimnázium és a Szefi bezárásáról, de szándékukról hétfőn tájékoztatták a kormányhivatalt. A diákok tüntetést szerveznek, és mindenki próbál támogatót találni.

Timár Kriszta

Tüntetést szerveznek a diákok a Rogers Gimnázium bezárása ellen. Egy végzős diák kezdeményezte ezt a Facebookon, mert mint írja: fel kell hívni a figyelmet erre a problémára. Mások támogatókat keresnek a világháló segítségével, hogy legalább a tanévet be tudja fejezni az oda járó 380 diák. Nem adják fel, és még nem is hajlandók pakolni, pedig – hacsak csoda nem történik – már hétfőn mindenkinek új iskolában csengetnek be.

Mint szerdán megírtuk: pénteken lakat kerül a Rogers Gimnáziumra, illetve az ugyanahhoz a működtetőhöz tartozó Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolára. Az ok a pénzhiány: a Magyar Államkincstár októberben felfüggesztette az iskolák támogatását. Mostanra teljesen elfogyott a pénz, sem a béreket, sem az épület
bérleti díját nem tudja a fenntartó kifizetni. Ez az oka annak, hogy példátlan módon, év közben zárnak be iskolát.

[namelink name="Varga Márta"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószóvivője elmondta: az iskolákat működtető alapítvány kuratóriuma még nem hozta meg a döntést a megszüntetésről, de [namelink name="Budai Géza"], az alapítvány képviselője január 12-én tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatalt erről a szándékáról.

A két megszűnő intézmény Csongrád, Bács-Kiskun és Jász- Nagykun-Szolnok megyében mintegy 1120 fős tanulólétszámmal rendelkezik, amelyből a tanköteles korú tanulók száma 100 fő. Az érintett pedagógusok létszáma 114 fő.

A Rogers-gimnázium tanköteles korú tanulóit – mint megírtuk – előreláthatólag a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola veszi át. A szakképzésben részt vevőknek is jelölnek ki iskolákat, amelyek kötelesek őket felvenni. Új osztályokat azonban csak a KLIK engedélyével lehet indítaniuk. Kerestük az ügyben [namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"] szegedi tankerületi vezetőt – engedélyt kértünk, hogy az Eötvös-gimnázium igazgatójával beszélhessünk a kialakult helyzetről és arról, hová tesznek száz gyereket, és a meglévő pedagóguslétszámmal hogyan fogják őket tanítani. A tankerületi vezető nem reagált kérésünkre.

Nem válaszolt kérdéseinkre a Magyar Államkincstár sem: azt szerettük volna megtudni, hogy miért vonták meg a támogatást az iskolától, összefügg-e ez a NAV-vizsgálattal, amelynek nincs még jogerős eredménye. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy miért nem lehetett várni ezzel a döntéssel a tanév végéig, illetve hogy milyen anyagi segítséget tudnak adni azoknak az iskoláknak, amelyek átveszik a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!