Szeged és környéke

2015.02.05. 19:41

Jön a mindent látó traffipax

Csongrád megye - 14 milliárd forintba kerül a rendőrség új traffipaxrendszere, ami azt is látja, ha biztonsági öv nélkül autózunk. Durva büntetésekre számíthatnak a szabályszegő autósok.

Munkatársunktól

Százhatvan darab változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme kezdődik meg február elején – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság. A KKEP nem más, mint egy modern traffipax, ami nemcsak sebességet mér, hanem azt is rögzíti, ha az autós áthajt a piroson. A mobil eszközök mellé 365 darab forgalmi sávot megfigyelő fix KKEP-t is telepítenek a rendőrök, a baleset-megelőzés 14 milliárd forintba kerül.

Az ORFK tájékoztatója szerint a mindent látó traffipaxok bárhol felbukkanhatnak, igaz, a rendőrök márciusig csak tesztelik a készüléket. A KKEP figyeli az autóbuszsávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képesek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését, és azt is, ha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg.

Még csak tesztelik a KKEP-t. Márciustól viszont élesben megy az új traffipax. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Még csak tesztelik a KKEP-t. Márciustól viszont élesben megy az új traffipax.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A KKEP-vel „megfogott" autósok félhetnek, ugyanis a közigazgatási bírságokat automatikusan kiküldik a kocsi tulajdonosának, üzembentartójának. 30 ezer forintos bírság jöhet, ha az autós a még mozgó vasúti sorompónál indul el, 60 ezres, ha nem áll meg a tilos jelzésnél. 50 ezres csekkre számíthat az a sofőr, aki átslisszan a piros lámpán. A leállósávon autózásért 100 ezer forintos a büntetés, a behajtani tilos figyelmen kívül hagyásáért is 30 ezres bírságra számíthat a szabályszegő sofőr. Durva, 50 ezres büntetésre készüljenek azok az autósok, akik például a Szabadkai úton megfeledkeznek a kötelező haladási irányról, és a Pick óvodánál bekanyarodnak balra a Napfény Park felé.

Azok sem járnak jobban, akik csak kisebb szabálysértést követnek el. A KKEP minden rögzít, így gond nélkül lehet 10 ezer forintra büntetni a biztonsági öv nélkül autózókat, a tilosban előzésért, a záróvonal-átlépésért pedig 20 ezres is lehet a bírság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!