Szeged és környéke

2015.02.18. 19:52

Nincsenek veszélyes késésben az ELI építői

Szeged - Mintegy 300-an dolgoznak folyamatosan a szegedi lézerközpont épületein, szerdán megnéztük, hogyan haladnak.

Segesvári Csaba

– Semmi sem fenyegeti a beruházást – mondta [namelink name="Lehrner Lóránt"] az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság szerdai cikkére reagálva. A napilap arról írt, hogy a kormányzat közzétette a palyazat.gov.hu oldalon a 2007-2013-as ciklus uniós forrásaiból finanszírozott állami projektek listáját, ahol a projektgazdák késésben vannak a támogatási szerződésben a megvalósításra vállalt határidőkhöz képest. Arról írtak, hogy az állam elállhat a listán szereplő, támogatást nyert pályázatoktól, melyeknél az illetékes szaktárcák úgy látják, hogy már biztosan nincs esély arra, hogy az adott projekteket év végéig befejezzék.

Lehrner Lóránt elmondta, hogy még 2014 szeptemberében tárgyalásokat kezdeményeztek arról, hogy az előző uniós ciklus 36 milliárd forint keretéből 6 milliárd forint átcsoportosításra kerülhessen a 2014-2020 között futó időszakra, annak érdekében is, hogy a beruházás első fázisának 2015. december 31-éig történő pénzügyi befejezése minél kisebb kockázattal járjon. Egy beruházásnál ugyanis nem lehet kizárni, hogy az alvállalkozók későn szállítanak, késve számláznak, ami az év végi elszámoláshoz közeledve fejtörést okozna – mondta az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Lehrner Lóránt kiemelte, a kedvező időjárásnak köszönhetően az építkezésen számottevő csúszás nincs.

Hozzátette, a pénzügyi tranzakció lényege, hogy a lézeres kutatóközpont várhatóan a 2007-2013-as ciklusra 36 milliárd forint helyett 30 milliárd forintot számol el, míg a következő időszakra 34 milliárd forint jutna.
A lézerközpont már a Budapesti útról is jól látható. Magasba nyúlnak a kutatóhelyiségeknek helyt adó 6400 négyzetméteres A épület oszlopai és rácsos acél tartószerkezete, valamint a többi épület falai is.

Jól látszik az A épület a lézerközpont területén. Év végére a lézerfogadó bunkerek is elkészülnek. Fotó: Segesvári Csaba (Galéria)


A rezgésmentesítést több rétegben oldják meg: a vakpincére egy 7 centiméter vastag parafa réteg, majd egy 106 centiméter vastag vasbeton lemez kerül. Az ELI építkezésen jelenleg közel 300-an dolgoznak, szinte egyszerre épül a kutatókat kiszolgáló egység és az irodáknak, konferenciaközpontnak helyet adó épületrészek.

Az épület alapozásába 75 ezer tonna beton került beépítésre, az A épület egyetlen pillérje 40 tonnás. A 80 méteres fesztávú tetőszerkezetet közepén alátámasztották. Minden rezgést okozó gépészeti rendszert a szomszédos B épületbe telepítenek. A kutatásra használt lézerek kísérleti helyiségei két darab 1 illetve 2 méter fal- és födémvastagságú betonbunkerbe kerülnek.

Megírtuk, a lézerközpont A épülete 2015 év végégre készül el, az első lézerek 2016-ban érkeznek. A kutatáshoz használt egységek közül 4-nek már megvan a szállítója, egy lézer beszerzése még aláírás előtt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!