Szeged és környéke

2015.03.27. 22:33

Futárral támadnak az átverős cégek

Szeged - Százezres ˝ajándékcsomaggal˝, kamu szerződéssel, végrehajtóval fenyegető internetes szaknévsorok keserítik meg a megyei vállalkozók életét. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke azt mondja, nincs mit tenni az agresszív cégek ellen.

Segesvári Csaba

 Méregdrága csomag

Olvasóink olyan esetről is beszámoltak, amikor telefonos egyeztetés után ajándékcsomagot kaptak, amit a futártól átvettek. A meglepetés akkor jött, amikor napokkal később egy több százezres számlát is kézbesítettek, mondván, az átvételi elismervényen az szerepel: „jelen fuvarlevél aláírásával elismerem, hogy közöttem és az XY Kft. között szerződés jött létre a fuvarlevélen szereplő áruk adásvételére".

– Az elmúlt pár hónapban több olyan telefont, majd futárral küldött számlát kaptunk, amelyek szerint különböző internetes szaknévsorokban regisztráltunk. Amikor felhívtuk a cégeket, a 40–60 ezer forintos számlák mellé az ügyintézők mindig elmondták, mi megrendeltük a szolgáltatást, fizessünk, különben végrehajtót küldenek ránk. Ezzel csak egy a baj: soha, semmilyen szolgáltatást nem rendeltünk meg – kezdte történetét [namelink name="Szűcsné Kneip Márta"]. A bordányi nő családi vállalkozásban kertépítéssel foglalkozik, felháborítónak tartja a budapesti internetes szaknévsorok eljárását.

– Nem postán küldik a levelet, hanem futárral, így igazolják, hogy a küldeményt átvettem. Arra hivatkozva küldik a számlát, hogy tavaly már hirdettünk náluk. Hosszas telefonálás után a szerződést is elküldték, igaz, azt mi nem írtuk, nem írhattuk alá. Vagyis kamuszerződéssel próbálták igazolni, hogy mégis tartozunk. Az ezt követő telefonos fenyegetőzés, az egész eljárás gusztustalan – fakadt ki Szűcsné Kneip Márta.

A vállalkozó most azon fáradozik, hogy megszabaduljon a kéretlen szolgáltatóktól, egyelőre kevés sikerrel. – Úgy néz ki, ez jobb kereseti lehetőség, mint a seftelés. Heti 5-6 telefon, ha pár balek beugrik, máris megvan 180-200 ezer forint bevétel – vélte a bordányi nő.

Szűcsné Kneip Márta a számlákkal a kezében. Felháborítónak tartja az internetes cégek eljárását. A szerző felvétele

Szűcsné Kneip Márta a számlákkal a kezében. Felháborítónak tartja az internetes cégek eljárását. A szerző felvétele

 Kamu hirdetők a honlapon

Az egyik számlát küldő portál az állítja, hogy adatbázisában 81 ezer 300 vállalkozás között böngészhetünk. Az általános szerződési feltételeik szerint az adatbázisba azok kerülnek, akik ezt megrendelik. A Szeged címszó alatt többek között a Szegedi Vízmű Zrt.-re is rábukkantunk. Balaton Krisztina, a vízmű szóvivője határozottan cáfolta, hogy a kérdéses honlapon hirdetnének.

Szűcsné Kneip Márta a számlákat is megmutatta. Az egyik cég, amelyik azt állította, már 2014-ben is szolgáltattak a bordányi vállalkozónak, mindössze tavaly vette fel a több tízezres számlán feltüntetett nevet. A cég az elmúlt 3 évben nulla forint bevételt ért el, ugyanakkor az adóhatóság tavaly októberben végrehajtást kért ellene. Az erőszakoskodó vállalkozások közös ismertetője, hogy honlapjukon azt írják, az egyedi szerződés úgy is létrejöhet, hogy azt szóban kötik meg, és írásbeli megerősítés nélkül is érvényes.

– Szenvedünk az ilyen szolgáltatóktól – mondta lapunknak [namelink name="Kertész József."] A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta, a szerződéseket 8 napon belül írásban fel lehet mondani.

– Előfordulhat, hogy a szolgáltató egy telefonbeszélgetésre hivatkozva közli, hogy a ráutaló magatartással létrejött a szerződés. Sajnos nagyon sok ilyen esettel találkoztam már. Ez ellen nem lehet mit tenni. Megoldás lehet, hogy a telefont az első pár mondat után letesszük – mondta Kertész József. Hozzátette, egyáltalán nem normális, hogy a szolgáltatók ilyen megoldásokkal élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!