Szeged és környéke

2015.03.16. 18:29

Időzített bomba a szelektív szemétben

Lehetetlent ír elő a törvény – állítják a hulladékszállító cégek. Az idei évtől háztól, ingyen kell elvinniük a szelektív hulladékot, pedig a gyűjtőszigetek ürítése is veszteséget szült, mint a rezsicsökkentés. Közben azok, akik otthon szétválogatva tárolják a szemetüket, régóta és joggal várták már ezt a lépést.

Bakos András

„Évek óta rakjuk a mosogatóba az edények, tányérok mellé a konzerves, tejfölös kupákat, tejeszacskókat, üvegeket. Amit így elmosunk, és a papírt külön gyűjtjük, hordjuk a hulladékszigetre. Így viszont alig jut valamennyi a háztartási szemétnek való kukánkba, amit hetente ürít az autó. Mégis ugyanannyi szemétdíjat fizetünk – negyedévente 5156 forintot –, mint az, aki mindezzel nem vergődik. Vagy vigyék el háztól, vagy mi fizessünk kevesebbet!" – fakadt ki egyik algyői olvasónk.

Január helyett július

Tapasztalatok szerint ugyanezt gondolják, akik évekkel ezelőtt lelkesen fogadták a lehetőséget, hogy a szigetek révén most már nálunk is lehet válogatva gyűjteni a hulladékot. A háztartásiszemét-reform azokban a családokban még könnyebben ment, ahol a gyerekek az iskolában is ezt tanulták.

Illusztráció: Schmidt Andrea

Illusztráció: Schmidt Andrea
Az olvasó elvárásai idén teljesülnek, részben. Magyarország azt vállalta, hogy legkésőbb 2020-ban már az ötven százalékát újra feldolgozza a hulladék üvegnek, fémnek, műanyagnak és papírnak. Ezért a 2012-es törvény úgy rendelkezett, hogy idén januártól mindenütt kötelező bevezetni a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítását a házaktól. Ez nem megy gyorsan, és a végrehajtás szempontjából a megye változatos képet mutat.
Hódmezővásárhelyen a hivatalos tájékoztatás szerint július elsejétől működik élesben az új szisztéma. Akkorra kapják meg a családok a sima kommunális hulladék mellé a szelektív és a zöldhulladéknak szánt edényeket. Fizetni továbbra is csak a hagyományos háztartási szemét díját kell.

Csongrád, a boldog sziget

Agatics Roland, a Bács-Kiskun és Csongrád megyében 600 ezer embert, 104 települést ellátó FBH-NP Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy Makón is nyáron kezdik a háztól elvinni a szelektíven gyűjtött hulladékot. Csongrádon ez már megvalósult, a város önkormányzatával most azt tisztázzák, hol maradjanak meg a közterületi szelektív gyűjtőszigetek, elsősorban a turisták kedvéért.

Szétválogatott hulladékhegyek a Sándorfalvi úti lerakóban. A szeméttel együtt a vesztség is halmozódik. Illusztráció: Schmidt Andrea

Szétválogatott hulladékhegyek a Sándorfalvi úti lerakóban. A szeméttel együtt a vesztség is halmozódik.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Ez azért is érdekes kérdés, mert az utóbbi négy évben több helyen is folyamatosan csökkent a szigetekről elvihető, hasznosítható szelektív hulladék mennyisége. Ez például az üzenetet megfogalmazó olvasó, Algyő esetében úgy fest, hogy míg 2010-ben 1 millió 332 ezer 420 kilogramm sima háztartási hulladékot szállítottak el a községből, és 79 ezer 72 kiló szeletív hulladékot, tavaly 1 millió 466 ezer 220 kilogramm, illetve 68 ezer 828 kilogramm volt az elvitt mennyiség. Vagyis a fellelkesült emberek egy részének elment a kedve a szelektálástól. Miért? Egy szakmabeli vélemény szerint a reáljövedelem csökkenése idéz elő ilyen változást. A szemétdíj fizetésével is gondok vannak. Például Algyőn idén február végéig a szolgáltató egy éven túli kintlévősége 3 millió 707 ezer forint. A hulladékgyűjtéssel foglalkozó cégek is elfáradtak. Március 7-i számunkban írtuk, az eperjesi polgármester, Kós György Gergő azért ült maga a kukásautóra, mert a községgel szerződést bontott korábbi szolgáltatója.

Védeni a katasztrófát

– A szelektív gyűjtés veszteséges, a lakossági begyűjtői díjak, illetve a hasznosítók által fizetett átvételi ár a költségek töredékét fedezi csak – reagált kérdésünkre Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója. – A lakossági kommunális díjakat elvileg úgy kellene megállapítani, hogy a kommunális szolgáltatás során felmerült költségeket csökkentjük a szelektív hulladékból származó bevételünkkel. A díjstop, majd a rezsicsökkentés miatt az árképzés mégsem így működik. Ha az információim pontosak, már közel 300 településen a katasztrófavédelemnek kellett kijelölnie új szolgáltatót, mert a régi a csökkentett díjak mellett nem tudott tovább működni, a szelektív gyűjtőrendszer bevezetését pedig a veszteség miatt nem tudta vállalni.
A gazdasági igazgató azt mondja, a közszolgáltató azért megteszi a következő lépést. Például Algyőn is el fogják vinni – havonta egyszer, külön zsákban, pluszdíj nélkül – a szelektíven gyűjtött hulladékot. Ez azonban jelentősen növeli a költségeiket, és az idén július elsejétől hatályos díjakról még nincs információjuk.

Január elsejétől elvileg a háztól kell elvinni a szelektív hulladékot is, ingyen. Ki fizet a végén? Illusztráció:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!