Szeged és környéke

2015.03.09. 22:18

Je suis Ságvári: a rész és az egész

Szeged - Je suis Ságvári címmel indítottunk sorozatot: Szeged elit gimnáziumában végzett diákok, egykori és jelenlegi tanáraik emlékeit gyűjtjük össze. Ezúttal Kovács László fizika szakvezető tanár gondolatait közöljük.

Munkatársunktól

Werner Heisenberg német Nobel-díjas elméleti fizikus írt hasonló címmel egy önéletrajzi indíttatású írást. Ebben azt írja, a részekből azok nem egyszerű összegzésével jön létre az egész, és az egészből nem darabolódással vezethetők vissza a részek. Heisenberg szerint ez a kapcsolat a természettudományokon kívül környező világunk minden területén megtalálható.

Tehát a Ságvári-ügy kapcsán is. A 60 éves intézményt a POFOSZ képviselői már több alkalommal felkeresték nevének megváltoztatásával kapcsolatban, amit a tantestület, a szülői munkaközösség és az iskolai diákönkormányzat sem támogatott. A POFOSZ újabb jelentkezésekor az iskola igazgatója a névváltoztatással kapcsolatban megkérte a Történelmi Igazságtétel Bizottság véleményét. A bizottság elnökének, Vásárhelyi Miklósnak írásbeli válasza a Magyar Köztársaság államfőjének, Göncz Árpádnak ellenjegyzésével meg is érkezett: Ságvári antifasiszta volt. Úgy tűnt, hogy elcsitul a probléma, de a Jobbik országgyűlési képviselője ismét felvetette a kérdést, amelyet a KDNP is támogatott.

Ez azonban csupán egy rész. A Ságvári-gimnázium történetéhez ugyanúgy hozzátartozik az is, hogy tanulói az elmúlt 60 évben kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el szinte minden tantárgyból az országos tanulmányi versenyeken, sportból is kiemelkedőek. 35 éve minden évben van sítábora, de diákszínpaddal, énekkarral, iskolaújsággal is büszkélkedhet. Egészét pedig az a 230 tanár és több ezer végzett diák adja, akik remélhetőleg a 60. tanévet is a Ságvári Gálával fogják ünnepelni.

A Ságvári Gyakorló Gimnázium nyugdíjas tanáraként az itt ledolgozott 32 év minden emléke életre kelt bennem az írás alatt. Remélem, hogy a Ságvári Gyakorló Gimnázium nevével kapcsolatos vita végére is megmarad az az egységes kép, amit a „Ságvárit" magukénak tudó diákban, szülőben és tanárban él. Remélem, hogy a vita nem tántorítja el Őket attól, hogy gyerekeiket, unokáikat is a SÁGVÁRI-ba hozzák.

Kovács László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!