Szeged és környéke

2015.03.05. 16:24

Török Márk érdekeltségeihez vándoroltak az EHÖK-ös pénzek

Szeged - Számítógép-portalanításra, nem működő honlapra is költött a szegedi hallgatói önkormányzat 2012-ben – ez derül ki a közérdekű adatigénylésünkre kapott válaszokból. Azt is megtudtuk, hogyan vándorolt a közpénz a Török Márk érdekeltségeibe tartozó szervezetekhez.

Segesvári Csaba

Több hónapos egyeztetés után megkaptuk a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóságtól (GMF) a [namelink name="Török Márk"] vezette Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) 2012-es, 2013-as, 2014-es gazdálkodási adatait. Megírtuk, közérdekű adatigényléssel kapcsolatos pert helyeztünk kilátásba, mivel sem az EHÖK, sem az egyetem sajtóosztálya nem volt hajlandó kiadni a közpénzzel gazdálkodó hallgatói önkormányzat pénzügyi beszámolóit. Az adatokat azért kértük, mert az elmúlt években a szegedi EHÖK-höz köthető szervezetek komoly gazdasági aktivitást mutattak, kávézókat nyitottak, majd hagytak bedőlni milliós adóssággal.

Az EHÖK irodája a Szentháromság utcában. Kintről sok minden láthatatlan. Fotó: Segesvári Csaba

Az EHÖK irodája a Szentháromság utcában. Kintről sok minden láthatatlan.
Fotó: Segesvári Csaba

Miből és mire költöttek?

8 éve EHÖK-elnök Török Márk


Török Márkot 2007-ben választották meg az EHÖK élére, még abban az évben hallgatói kötelezettségeinek hétrendbeli megsértése miatt két félévre eltiltották az egyemtől. Megírtuk, Török 2007-ben nem a törvényes úton, az egyesület közgyűlésének döntésével, hanem egy korábban odaítélt támogatás visszavonásával kívánta megváltoztatni az Universitas Sportklub elnökségének összetételét. Közreműködött abban, hogy a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntés hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, amelyekről végül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat – szabályellenesen – önállóan határozott. Megkérdőjelezte az SZTE Hallgatói és Közkapcsolati igazgatójának egy egyetemi közalkalmazottal – az EHÖK-iroda vezetőjével – kapcsolatos felügyeleti jogát is. Egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítási munkákat a BTK épületében, folyamatosan és nyíltan semmibe vette az SZTE Tanulmányi és Információs Központjának házirendjét, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is irodájában dohányzott. 2008-ban Törököt újraválasztották.

A GMF-től kapott táblázatokból kiderül, az EHÖK 2012-ben 32,9 millió forinttal gazdálkodott. Ebből 3 millió ment el a közalkalmazott irodavezető bérére, 1,67 millió ügyvédre, 8,7 millió a Szentháromság utcai iroda bérlésére, 3 millió folyóiratra, 10 millió szakmai és dologi kiadásokra. A tételek kibontásából kiderül, mintegy 4,5 millió forint vándorolt olyan szervezetekhez, amelyeknek tulajdonosai, képviselői az EHÖK-höz köthetők.
Az adatok és összefüggések elemzéséből kiderül, a Török Márkkal kapcsolatba hozható szervezetek 2012-ben mintegy 2,5 millió forint megrendelést kaptak. A rendszer úgy épült fel, hogy a 2007 óta regnáló EHÖK-vezér 2 alapítványt hozott létre, amelyek egy harmadikkal együtt tulajdonosai lettek a H. M. Vagyonkezelő Kft.-nek. Ez a cég volt annak a XEP Kft.-nek a tulajdonosa, amelyik 2012-ben 1,27 millió forintos megbízást kapott az EHÖK-től. A szerződés szerint a XEP Kft. felelt többek között a HÖK-honlapok karbantartásáért, számítógépek portalanításáért és „a lapozófájl méretének megnövelése a rendszer stabilitásának" fenntartásáért. Utóbbit azért emeltük ki, mert a megrendelt feladatot a Microsoft operációs rendszere automatikusan végzi. A XEP Kft. az EHÖK számítógépeinek karbantartása után a SZTEAge kávézót üzemeltette, majd tönkrement, többmilliós adósságot hátrahagyva.

Volt EHÖK-elnökök a láthatáron

Az EHÖK 2012-ben 508 ezer forintot költött el a Belvedere Meridionale Alapítványnál, amelynek titkára a volt EHÖK-elnök, Jancsák Csaba. A megbízási szerződés szerint az alapítvány feladata a Szegedi Hallgatói Mozgalom és a Magyarországi Hallgatói Mozgalom honlapjának az elkészítése, majd ezek üzemeltetése, feltöltése a történeti anyagokkal. Az interneten viszont hiába keresünk rá a mozgalmakra, mindössze egy címet lehet fellelni: a hallgatoimozgalom.hu oldalon viszont nincs semmi. A szerződés szerint 2007-ben már kifizettek 660 ezer forintot, majd 2008-ban 860 ezer forintot.

Elemeztük a hallgatói önkormányzat 2012-es pénzügyi évét. Fotó: DM (galéria)



983 ezer forintért vásároltak szolgáltatást az AGES QUOD AGIS Kft.-től. A cégnek több alapítvány a tulajdonosa, az egyiknek az ex-EHÖK-vezér, Döbör András a kuratóriumi elnöke. A szerződés szerint reklámügynökségi tevékenységet végeztek az EHÖK-nek.

Többmilliós adósság, végrehajtás

A H. M. Vagyonkezelő Kft. volt a tulajdonosa a szintén becsődölt, a Tisza Lajos körúton lévő Pöcikét és Törpét üzemeletető FR 1968 Kft.-nek. Az FR 1968 Kft. közel 3 millió forint adósságot hagyott maga után. A Pöcikét és a Törpét az F.R.O. 1968 Kft. vette át, a cég ellen a NAV végrehajtást indított.
Szintén érdekesség, hogy a H. M. Vagyonkezelő Kft. bevásárolta magát a Széchenyi téren üzemelő Retró Klub, Centrál Kávézóba is, miközben a hallgatói alapítványok által létrehozott cég a két egymást követő évben sem ért el bevételt, tőkéje a 2013-as év 4,1 millió forintos vesztesége után szinte teljesen eltűnt.

Nem válaszolnak

Írásban tettük fel kérdéseinket az EHÖK-nek. Arra voltunk kíváncsiak, 2012-t követően mi indokolta, hogy nem vették többé igénybe a XEP szolgáltatásait? Jelenleg ki végzi a XEP-től korábban megrendeltek munkákat? Azt is megkérdeztük, hogy a H. M. Vagyonkezelő Kft., amelynek egyik tulajdonosa „A jövő felsőoktatásáért alapítvány", amelynek alapítója Török Márk, 2011-ben miért és miből vásárolta be magát a GG-Central Kft.-be? Egyik kérdésünkre sem kaptunk választ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!