Szeged és környéke

2015.03.15. 20:16

Új épületbe költözötta szegedi vérellátó központ

Elköltözött a szegedi vérellátó: mától új épületben várják a donorokat. A Honvéd téri épület nemcsak szép, technikailag is modernizálták a vérkészítmények gyártását. A régi ingatlant egy hónapon belül visszaadják az egyetemnek. <br>

Timár Kriszta

A hétvégén elköltözött a Szegedi Regionális Vérellátó Központ: mától már új épületben fogadják a véradókat. Mint arról beszámoltunk, pályázati pénzből saját ingatlant tudtak építeni a Honvéd tér 4. szám alatt.

Az épületben mindenhol a piros és a fehér szín köszön vissza. A donorok a recepciós bejelentkezés után az első emeletre, egy tágas, világos váróba érkeznek. Az épület minden fogadótere üvegfalakból van, amelyeket kívülről szintén üveg árnyékolókkal lehet majd védeni a naptól. A vérvételi helyiség is jóval barátságosabb, mint a korábbi épületben: a falakon feliratokat helyeztek el. A kapacitás azonban nem bővült, továbbra is négy vérvételi hely és két ferezis ágy áll a rendelkezésre.

Új épületbe költözötta szegedi vérellátó központ. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Az épületben, amelynek energiaellátását napkollektorok segítik majd, helyet kapott még egy tárgyaló és egy 42 fős előadóterem is. A másfél milliárd forintos beruházásból azonban nem csupán egy új, 1340 négyzetméteres ház épült: modern műszerekkel is felszerelték. A véradó helyiség például teljesen új bútorokat és gépeket kapott. – Ezek a műszerek időben leállítják a véradást, hogy pontosan annyi vér kerüljön a zsákba, amennyire szükség van. Ezenkívül online küldik az adatokat a központba, így már a vér levételekor tudni lehet mindent, sőt a körülmények később visszakereshetők – mondta el [namelink name="Szekeres Veronika"] regionális igazgató.

De nem csak itt modernizáltak: lényegében a teljes gyártási folyamat is a legújabb technológiával zajlik majd ezentúl Szegeden. – Az új műszerparkkal az eddigieknél jóval modernebb körülmények között tudunk dolgozni, ami a vérellátásban minőségi előrelépést jelent majd – mondta az igazgató.

Új épületbe költözötta szegedi vérellátó központ. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A Földvári vagy a Bódog János utca felől megközelíthető épületben mától a régi nyitva tartás szerint fogadják a donorokat. A régi épületet nagyjából egy hónap alatt ürítik ki teljesen, amelyet ezt követően visszaadnak az egyetemnek. A leselejtezett műszerek és bútorok egy része is ide kerül vissza, a többit pedig más vérellátó központok kapják meg.

A vérellátó új elérhetőségei: 6722 Szeged, Honvéd tér 4., telefonszám: 62/315-080, vérvétel tel.: 62/315-080/106 mellék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!