Szeged és környéke

2015.04.10. 22:42

Új börtön nyílik a Dél-Alföldön

Magyarország - Börtönök felhúzásához alkalmas, önkormányzati tulajdonú területeket ajánlott fel sok hazai település - például Tiszasziget - a Belügyminisztérium felhívására. Az ajánlkozók neve egyelőre titkos, de annyi bizonyos: hamarosan a Dél-Alföldön is nyílik egy 500 férőhelyes új börtön.

Munkatársunktól

500 fős börtönök felépítéséhez alkalmas területek felajánlására írt ki országos pályázatot az önkormányzatoknak a Belügyminisztérium. Éppen egy hónapja számoltunk be lapunkban arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar állam megsérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát azzal, hogy másfélszer annyi fogvatartottat helyez el a börtönökben, mint ahány férőhely rendelkezésre áll.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a férőhelyek száma a hazai börtönökben 12 ezer 869. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma, mára 18 ezer 204 fő, ami több mint 140 százalékos átlagtelítettséget jelent. A BvOP Kommunikációs Főosztálya megkeresésünkre már akkor közölte, hogy kiemelt fontosságú kérdésként kezeli az állam a börtönök zsúfoltságának enyhítését, ezért férőhely-bővítési programot indítanak.

– A távlati tervekben szerepel az észak-kelet-magyarországi régióban egy ezer elítélt befogadására alkalmas fegyintézet építése, valamint 8 új, 500 fős börtön kialakítása is – közölték.

A március 31-én zárult pályázat előírta: a felajánlott ingatlanok közül kiválasztandó terület tulajdonjogát a felajánló térítésmentesen átadja a magyar államnak. Területi fekvés szerint dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi helyszíneket kerestek azzal a feltétellel, hogy többek között a környezet legyen felkészült a leendő börtön személyi állományának és családtagjaik elhelyezésére, valamint 100 százalékos önkormányzati tulajdonban legyen. Előny, ha a leendő börtön közelében lehetőség van a fogvatartottak folyamatos intézeten kívüli, vagy intézetbe betelepülő munkáltatására.

A BvOP sajtóosztályán a pályázó dél-alföldi településekkel kapcsolatban egyelőre nem akartak nyilatkozni.

– Sok település ajánlott fel területet az országban, ezeknek zajlik most a kiértékelése. A lehetséges helyszínekről bővebben hétfőn adunk tájékoztatást. Kiválasztjuk a legesélyesebb pályázókat, mindenhol helyszíni szemlét tartunk, és a legmegfelelőbb helyeken építjük majd fel a börtönöket – közölték.

Információnk szerint Csongrád megyéből a Szegedhez közeli Tiszasziget pályázott. Ezt tegnap megerősítette [namelink name="Ferenczi Ferenc"] polgármester, aki elmondta, a március 30-i testületi ülésen döntöttek. – Tiszasziget jövője szempontjából elengedhetetlenül fontos volt a fejlesztési lehetőség áttekintése. Többek között mintegy 250 fős munkahelyteremtő beruházás valósulhat meg. Az üzemelés új gazdaságélénkítő együttműködéseket generálhat, foglalkoztatási beruházásokat eredményezhet.

További érvként merült fel, hogy a jelenleg is Tiszaszigeten élő lakosok közül néhányan közvetve vagy közvetlenül munkalehetőséghez juthatnak. Az ország más településeiről munkavállalás és letelepedés céljából érkező családok gyermekeiket várhatóan a helyi oktatási intézményekbe íratják be.
A beruházás vonzáskörzetében, Szeged-Szőregen, a Tisza–Maros mikrotérségben, azaz Deszk, Újszentiván, Ferencszállás, Klárafalva térségében a megvalósítandó foglalkoztatási projekt segítheti a munkanélküliség csökkentését – közölte a polgármester, aki azt is elmondta, a felajánlott terület Tiszasziget külterületének délkeleti részén található. Kérdésünkre a polgármester kifejtette, hogy a benyújtott pályázatot a lakosság széles körében akkor ismertetik, amikor a Belügyminisztérium visszajelez.

A március végi testületi ülésen a képviselők egyetértettek abban, hogy „a demokratikus elveket a jövőben is messzemenően figyelembe véve végleges döntést csak a lakosok akaratának figyelembevételével hoznak". A polgármester azt is elmondta: „ha a központi felkérésre nem reagálunk, elszalasztjuk egy 250 fős munkahelyteremtő beruházásnak a lehetőségét! Joggal kérdezhették volna akkor a településen élők: miért nem pályáztatok?".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!